Guvernul se întruneşte miercuri în şedinţă pentru a decide în privinţa majorării salariului minim

Guvernul se întruneşte, miercuri, în ultima şedinţă din acest an, urmând să discute proiectul de hotărâre privind creşterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei începând din 1 mai 2016, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 29 dec. 2015, 20:20
Guvernul se întruneşte miercuri în şedinţă pentru a decide în privinţa majorării salariului minim

Reprezentanţii Guvernului şi ai sindicatelor au avut, luni şi marţi, discuţii în cadrul Consiliul Naţional Tripartit şi, respectiv, în Consiliul Economic şi Social, pe tema creşterii salariului minim, existând un dezacord între cele două părţi. Sindicatele au dorit ca această creştere de până la 1.200 lei să fie de la 1 ianuarie, iar Guvernul a susţinut să se facă de la 1 mai.

În urma discuţiilor, Ministerul Muncii a înaintat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede creşterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, începând cu data de 1 mai 2016.

Ministerul Muncii a precizat, într-un comunicat remis AGERPRES, că efortul bugetar suplimentar suportat de angajator ar urma să fie de 1.015 lei/salariat, aferent celor şapte luni de anul viitor, iar numărul de beneficiari ai creşterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 în sectorul concurenţial şi 39.322 în sectorul bugetar.

‘Se estimează totodată că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice, prin stimularea ocupării şi reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor şapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotărâre are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere crescând de la 777 lei la 917 lei’, se menţionează în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, majorarea salariului minim urmăreşte îmbunătăţirea ponderii acestuia în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 60%, procent regăsit în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană.

Ponderea salariului minim brut pe ţară garantat în plată în salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 39,16% în anul 2014, respectiv 43,48% în 2015 şi 46,62 % în 2016.

Decizia privind majorarea salariului minim la 1.250 lei, din 1 mai, a fost luată după dezbaterile din Consiliul Naţional Tripartit (CNT), la care au participat luni seara, la sediul Ministerului Muncii, reprezentanţi ai Guvernului şi lideri ai confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au propus creşterea salariului minim pe economie, pentru un timp normal de lucru de opt ore pe zi, la 1.200 de lei, începând cu 1 ianuarie 2016. Iniţial, confederaţiile patronale au solicitat creşterea salariului minim pe economie la 1.200 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, cu condiţia blocării impozitării noului salariu minim la nivelul de 1.050 lei.

‘Doamna Ana Costea, ministrul Muncii, a explicat în cadrul discuţiilor că acest lucru echivalează cu modificarea Codului Fiscal, care trebuie să intre în vigoare la începutul anului, lucru extrem de greu de făcut având în vedere că Parlamentul este în vacanţă până la data de 1 februarie 2016’, se menţionează în comunicat.

Ulterior, o parte din confederaţiile patronale s-au declarat de acord cu creşterea salariului minim la 1.200 lei, de la 1 ianuarie, solicitând în schimb facilităţi fiscale pentru sectoarele economice cele mai afectate de această măsură.

Poziţia finală a confederaţiilor sindicale a fost aceea de a solicita o creştere a salariului minim la 1.275 lei, începând cu 1 mai 2016.

Ministrul Muncii, în calitate de reprezentant al preşedintelui CNT, a luat act de poziţia sindicatelor şi patronatelor, însă în final s-a decis ca varianta de lucru a Executivului să ia în considerare o creştere a salariului minim la 1.250 lei, începând cu 1 mai 2016.

Consiliul Economic şi Social a fost convocat marţi pentru a aviza proiectul de hotărâre de Guvern, iar hotărârea va fi adoptată în şedinţa de Guvern din 30 decembrie. Partea sindicală s-a opus propunerii Executivului, susţinând în continuare cele două variante proprii: 1.200 lei de la 1 ianuarie sau 1.275 de la 1 mai.

Membrii CNT au mai stabilit ca, până la 1 mai 2016, să realizeze împreună un mecanism de indexare automată a salariului minim şi un studiu de impact, iar Guvernul să sprijine, prin programe finanţate din fonduri europene, sectoarele economice afectate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...