Direcţiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanţă vor avea 2.000 de posturi noi ca să facă faţă crizei sanitare provocate de Covid-19

Guvernul suplimentează cu 2.000 de posturi, în total, direcţiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanţă, pe o perioadă de şase luni, ca să gestioneze mai bine criza determinată de COVID-19, se arată într-un proiect de Hotărâre, lansat luni, 30 martie, în transparenţă decizională.   
Cristina Şomănescu - lun, 30 mart. 2020, 10:51
Direcţiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanţă vor avea 2.000 de posturi noi ca să facă faţă crizei sanitare provocate de Covid-19

Concret, ce spune proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, lansat pe 30 martie în transparenţă decizională de Ministerul de resort:

Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pe o perioadă de şase luni, numărul maxim de posturi pentru unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, se suplimentează cu 2.000 de posturi, din care:

  • 1.000 de posturi pentru direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene şi DSP a municipiului Bucureşti;
  • 1.000 de posturi pentru serviciile de ambulanţă judeţene şi pentru serviciul de ambulanţă al Capitalei, se arată în proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

Atenţie! Prevederile din proiectul de act normativ antemenţionat nu se aplică deocamdată. Pentru a intra în vigoare, actul normativ trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

Unde suntem acum 

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, precum și serviciile de ambulanţă și serviciul de ambulanță București-Ilfov, unităţi cu personalitate juridică finanţate integral de la bugetul de stat, funcţionează în subordinea Ministerului Sănătăţii. 

Numărul de posturi alocat și repartizat integral, prin ordin de ministru, pentru direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București este de 3.862, iar pentru serviciile de ambulanță județene și serviciul de ambulanță București-Ilfov este de 11.733 de posturi.

La nivelul serviciilor de ambulanţă, activitatea se desfăşoară în baza echipajelor operative care sunt formate din medic, asistent medical şi ambulanţier/şofer autosanitară sau, după caz, asistent medical şi ambulanţier/şofer autosanitară.

În situația actuală, determinată de epidemia de COVID-19, în care numărul persoanelor infectate, carantinate sau izolate crește progresiv, echipajele operative ale serviciilor de ambulanță sunt implicate atât în transportul pacienților confirmați cu COVID-19, cât și în recoltarea probelor de la persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu.

Personalul direcțiilor de sănătate publică asigură triajul epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizează persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, monitorizează persoanele aflate în carantină, recoltează probe în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19.

Guvernul spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ că a luat decizia de a suplimenta numărul de posturi la serviciile de ambulanţă şi la DSP-uri, pe o perioadă de şase luni, în urma analizei evoluţiei situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus pe teritoriul României, şi a evaluării riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creştere masivă a numărului de persoane infectate cu COVID-19 și, implicit, a numărului activităților de supraveghere activă, depistare timpurie, izolare şi tratare a cazurilor, de urmărire a contactelor şi de prevenire a răspândirii continue a infecţiei, coroborate cu numărul redus al personalului implicat în aceste activități. 

UPDATE 30 martie
Deciziile enumerate mai sus au intrat în vigoare la 1 aprilie prin publicarea Hotărârii nr. 254/2020 în Monitorul Oficial.

Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...