Guvernul va decide joi prelungirea, până în octombrie, a termenului de depunere a declarației privind beneficiarul real

Guvernul va decide joi , 27 mai 2021, prelungirea termenului de depunere a declarației privind beneficiarul real până la data de 1 octombrie 2021. Peste 271.000 de agenți economici au depus deja, la ONRC, declarația care a creat cozi uriașe, anul trecut, la începutul pandemiei.
Alina Stanciu - mie, 26 mai 2021, 21:35
Guvernul va decide joi prelungirea, până în octombrie, a termenului de depunere a declarației privind beneficiarul real

Proiectul de OUG pentru prelungirea unor termene privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina persoanelor juridice înregistrate în registrul comerţului va fi, cel mai probabil, joi aprobat de către Guvern. Aceasta însemnă că agenții economici vor putea depune declarația privind beneficirul real, fără a risca sancțiuni, până la data de 1 octombrie 2021.

Potrivit proiectului de OUG aflat pe lista celor ce urmeză a fi aprobate joi, “în anul 2021 declarația anuală privind beneficiarul real al persoanei juridice supuse obligației de înregistrare în registrul comerțului se depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată persoana juridică până la data de 1 octombrie 2021″.

Potrivit aceluiași proiect, declarația privind beneficiarul real poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică și poate fi transmisă la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier.

Declarația poate fi dată și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat.

Depunerea declarației a devenit obligatorie începând cu 31 aprilie 2021, odată cu intrarea în vigoare a Legii 101/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 111/2020 privind modificarea şi completarea Legii nr.129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Declarația este obligatorie inclusiv pentru firmele deținute exclusiv de persoane fizice și ar trebui depusă anul acesta, în cazul majorității firmelor, cel târziu în jurul datei de 30 mai, atunci când se împlinesc  15 zile de la aprobarea (nu de la depunerea) situațiilor fianciare pentru 2020.

Declarația se mai depune la înregistrarea unei firme la Registrul Comerțului și de fiecare dată când apar modificări privind beneficiarii reali, în termen de 15 zile de la data apariției modificărilor.

Din informațiile ONRC furnizate Economica, începând de vineri, 30 aprilie, și până în data de 14 mai, 270.992 de persoane juridice au depus declarația.

Citește și

 

Te-ar mai putea interesa și
Acalmie pe piața cripto. Bitcoin scade sub 60.000 de dolari
Acalmie pe piața cripto. Bitcoin scade sub 60.000 de dolari
Bitcoin nu a reuşit să se consolideze pe baza impulsului din săptămâna precedentă, preţul nu a trecut de nivelul maxim atins recent, de 66.800 de dolari. În schimb, am asistat la o scădere......
eToro: Cuprul se scumpește pe burse, în contextul creșterii cererii de energie verde și de armament
eToro: Cuprul se scumpește pe burse, în contextul creșterii cererii de energie verde și de armament
Cotaţia "futures" a cuprului a urcat cu aproape 23% de la începutul anului, semnalând o creştere a consumului în perioada ...
Nissan crește investițiile în uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două SUV-uri electrice
Nissan crește investițiile în uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două SUV-uri electrice
Nissan s-a angajat să investească încă două miliarde lire sterline la uzina sa din Marea Britanie, unde va produce două ...
Digi împrumută peste 167 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de telecomunicații din România, Spania și Portugalia
Digi împrumută peste 167 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de telecomunicații din România, Spania și ...
Digi Communications a semnat trei credite în valoare totală de 167,15 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de ...