Hidroelectrica începe probele la un grup de la Porțile de Fier, reparat la Reșița și re-adus în centrală

Hidroelectrica anunță finalizarea unei etape majore  în cadrul lucrărilor de mentenanță la hidroagregatul nr. 1 de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I, arată un comunicat al producătorului de energie electrică. Proiectul, demarat în iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică.
Mihai Nicuţ - lun, 17 feb. 2025, 13:03
Hidroelectrica începe probele la un grup de la Porțile de Fier, reparat la Reșița și re-adus în centrală

Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica a fost prezent la CHE Porțile de Fier I la ultimele verificări înainte de începerea probelor de punere în funcțiune și a subliniat importanța acestei lucrări:

„Acest proiect, cu un grad ridicat de complexitate, demonstrează capacitatea Hidroelectrica  împreună cu celelalte două companii din grup, UCMH Reșița și Hidroserv, de a executa lucrări tehnice ample, esențiale pentru siguranța și performanța sistemului energetic național. Suntem încântați de progresul realizat și ne bucură că am putut respecta termenul de finalizare a lucrărilor, cel din 14 februarie 2025.”

Contractul lucrărilor a fost atribuit societății SSH Hidroserv, care a subcontractat execuția în fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei – cu un diametru nominal de 9.500 mm – a beneficiat de execuția unor activități de anvergură, inclusiv prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul mașinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în țară.

„Proiectul HA1 din CHE Porțile de Fier I este o adevărată premieră pentru Hidroelectrica, întrucât implică o colaborare complexă și multidisciplinară a tuturor societăților din cadrul acesteia” a adăugat Karoly Borbely.

Activitățile din fabrică, inclusiv probele cu rotorul complet echipat, s-au desfășurat între decembrie 2023 și septembrie 2024, iar din luna octombrie 2024 a început remontarea la Porțile de Fier I. Pe 14 februarie 2025 au fost finalizate lucrările, fiind deja în curs testele cu fluide și verificările integrării tuturor sistemelor auxiliare, pas care marchează intrarea în faza finală de punere în funcțiune.

“Această etapă a fost esențială pentru asigurarea funcționării optime a instalațiilor noastre și pentru menținerea performanțelor de vârf ale sistemului hidroenergetic național. Mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect și suntem încrezători că, prin continuarea acestor eforturi, vom asigura o producție sustenabilă și eficientă de energie electrică, sprijinind astfel tranziția energetică a țării noastre” a transmis Dragoș Novac, managerul Sucursalei Porțile de Fier.

În următoarea lună se vor efectua teste complexe, urmând ca acest proces să se încheie în 14 martie 2025. Aceste verificări urmăresc să asigure funcționarea agregatului la parametri optimi și să confirme fiabilitatea întregului sistem, mai arată compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea.

Afectată masiv de lipsa apei, compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2024 un profit net de 3,5 miliarde de lei, în scădere cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor operaționale comunicate recent, producția de energie electrică netă a grupului Hidroelectrica în 2024 a fost de doar 13,86 TWh GWh (minus 21%), dintre care 13, 57 GWh din surse hidro (minus 22%). În același timp. producția de energie electrică din surse eoliene a fost de 288 GWh (minus 15%).

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Local Galați a adoptat astăzi bugetul municipiului, în valoare de peste 1,4 miliarde de lei
Consiliul Local Galați a adoptat astăzi bugetul municipiului, în valoare de peste 1,4 miliarde de lei
Primăria Galați a anunțat astăzi că bugetul municipiului a fost aprobat astăzi în ședința Consiliului Local. Bugetul votat este de 1.441,31 de milioane de lei, din care se alocă 58,48%......
Vama Siret a fost dotată cu un sistem nou de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor şi microbuzelor
Vama Siret a fost dotată cu un sistem nou de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor şi microbuzelor
Biroul Vamal de Frontieră Siret utilizează, începând cu data de 26 martie 2025, un sistem nou de scanare cu raze X pentru ...
Lenovo lansează pe piața din România noile laptopuri de business premium ThinkPad X9 Aura Edition
Lenovo lansează pe piața din România noile laptopuri de business premium ThinkPad X9 Aura Edition
Lenovo lansează pe piața din România modelele ThinkPad X9 14 și X9 15 Aura Edition, cele mai noi laptopuri de business ...
Reconstrucția Ucrainei va duce la creșterea prețului la materia primă, dar și la migrarea forței de muncă, spun antreprenorii din construcții
Reconstrucția Ucrainei va duce la creșterea prețului la materia primă, dar și la migrarea forței de muncă, spun antreprenorii ...
Reconstrucția Ucrainei, despre care se vorbește tot mai intens, ar putea duce la creșterea prețului la materia primă, ...