Hollande despre apropierea SUA-Cuba: Războiul rece trebuie să se încheie

Preşedintele francez François Hollande a salutat joi apropierea spectaculoasă între SUA şi Cuba, apreciind că trebuie să se pună capăt războiului rece, relatează vineri AFP.
Economica.net - vin, 19 dec. 2014, 06:02
Hollande despre apropierea SUA-Cuba: Războiul rece trebuie să se încheie

‘Gestul lui Barack Obama este important şi permite crearea unei destinderi’, a declarat Hollande la sosirea la summitul UE de la Bruxelles adăugând că ‘războiul rece trebuie să se încheie, o dată pentru totdeauna’.

‘Este păcat că am aşteptat atât de mult dar este bine’, a adăugat şeful statului francez.

Observând că ‘Franţa a avut mereu relaţii diplomatice cu Cuba’ şi că fostul preşedinte cubanez ‘Fidel Castro a venit în Franţa în mai multe rânduri’, el a apreciat însă că nu simte nevoia să se grăbească să meargă în Cuba, scrie Agerpres.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a salutat miercuri apropierea dintre Washington şi Cuba, exprimându-şi speranţa că aceasta va duce la ridicarea embargoului economic impus insulei comuniste. Parisul, a reamintit el, s-a angajat în ultimii ani în favoarea apropierii UE de Cuba.

Niciun preşedinte francez nu a vizitat Cuba de la revoluţia din 1959. Fidel Castro s-a deplasat în Franţa în timpul preşedinţiei lui François Mitterrand, care la rândul său i-a făcut o vizită şefului statului cubanez la Havana, însă înainte de a deveni el însuşi preşedinte.

La rândul său, şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a salutat în noaptea de joi spre vineri un gest de o ‘importanţă istorică’, chiar dacă nu schimbă nimic în privinţa poziţiei comune a europenilor privind raporturile UE cu insula. Blocul comunitar a vrut ‘să evidenţieze dimensiunea dătătoare de speranţă a noii situaţii’, a spus Rajoy la finalul summitului european de la Bruxelles.

‘Am convenit că viitorul poporului cubanez va fi construit pe construit pe baza democraţiei şi a drepturilor omului’, a adăugat el.

Relaţiile dintre UE şi Cuba sunt oficial suspendate din 2003, când regimul castrist a încarcerat 75 de disidenţi, în replică la apelurile statelor europene la o mai mare respectare a drepturilor omului pe insulă.

În februarie, cele 28 de state UE au aprobat începerea unui dialog vizând normalizarea relaţiilor cu Cuba pentru a încuraja Havana să continue reformele în domeniul drepturilor omului.

Propunerea a fost acceptată în martie de Cuba, care doreşte ca UE să renunţe la ‘poziţia sa comună’ – în vigoare din 1996 – care condiţionează cooperarea europeană cu regimul comunist de progresele democratice, în special în materie de respectare a drepturilor civile.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...