Hotelurile din Bucureşti, cea mai mare creştere a numărului de înnoptări din Europa Centrală şi de Est

Hotelurile din Bucureşti au înregistrat cea mai mare creştere a numărului de înnoptări din Europa Centrală şi de Est (ECE), de peste 10,1% pe an, în condiţiile în care piaţa hotelieră din această zonă a avut o evoluţie pozitivă, toţi indicatorii de performanţă având valori mai mari faţă de anul trecut, potrivit raportului CEE Hospitality Snapshot 2018, remis AGERPRES.
Economica.net - joi, 25 oct. 2018, 13:10
Hotelurile din Bucureşti, cea mai mare creştere a numărului de înnoptări din Europa Centrală şi de Est

Ca dinamică, Bucureştiul depăşeşte principalele capitale din ECE, şi anume Viena, Praga, Budapesta, Varşovia, Bratislava şi Sofia, creând bazele unei dezvoltări sustenabile a capacităţii de cazare. Totuşi, cu un număr de 3,2 milioane de înnoptări în 2017, Bucureştiul se află, conform raportului realizat de Cushman & Wakefield, la o distanţă considerabilă de Praga (18 milioane de înnoptări), Viena (15 milioane), Budapesta (10 milioane) şi Varşovia (6 milioane), depăşind doar Bratislava (2,7 milioane) şi Sofia (2 milioane).

‘Varşovia trebuie să îşi îmbunătăţească vizibilitatea ca destinaţie turistică. Similar, cererea din Bucureşti este generată în special de segmentul corporate. În ciuda acestui fapt, gradul mediu de ocupare în Bucureşti este destul de ridicat (73,6% în 2017), hotelurile internaţionale de top înregistrând rate de ocupare de peste 80%, fiind ocupate integral timp de şase luni pe an’, potrivit consultanţilor de specialitate.

Tarifele medii ale hotelurilor din Bucureşti au fost pe parcursul anului 2017 de 78,1 euro/noapte, fiind mai mari decât în Sofia (76,1 euro/noapte), Varşovia (75,4 euro/noapte) şi Bratislava (63,6 euro/noapte), dar sub nivelul celor din Viena (96,9 euro/noapte), Praga (87,5 euro/noapte) şi Budapesta (84,3 euro/noapte), potrivit datelor firmei de cercetare STR Global, specializată în industria hotelieră.

Ajustând tariful mediu cu gradul de ocupare (calculat de STR la 73,6% pentru Bucureşti în 2017), reiese că hotelierii din Bucureşti au încasat anul trecut, în medie, câte 57,5 euro/noapte pentru fiecare cameră disponibilă, în creştere cu 6,4% faţă de anul precedent, indicator (RevPAR) care a continuat să crească şi în prima jumătate a acestui an, cu 4,7%, la 60,2 euro/noapte.

Rezultatele pozitive înregistrate de hotelurile din regiune au atras în ultimii ani atât atenţia dezvoltatorilor, cât şi a investitorilor aflaţi în căutare de randamente mai mari comparativ cu pieţele vestice. În timp ce în centrul unor oraşe precum Praga, Budapesta sau Viena sunt mai dificil de găsit terenuri sau clădiri care pot fi reconvertite în hoteluri, în oraşe precum Varşovia, Bucureşti sau Sofia capacitatea de cazare va continua să crească în următorii ani, cu un ritm mediu anual cuprins între 3,9% (în Bucureşti) şi 8,5% în Varşovia.

În Bucureşti, în următorii ani sunt programate spre deschidere mai multe hoteluri ce vor fi afiliate unor lanţuri internaţionale, precum Courtyard by Marriott (Fabrica de Glucoză), Ibis Styles (Ştirbei Vodă), Hotel Indigo (George Enescu – Georges Clemenceau), Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), Moxy by Marriott sau Autograph Collection (Doamnei).

Te-ar mai putea interesa și
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Ford Motor cumpără platforma Electriphi
Compania Ford Motor a anunţat joi că va achiziţiona platforma Electriphi, care furnizează servicii de administrare a staţiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi soft pentru......
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ioana Mihăilă: În PNRR sunt prevăzute investiții de 150 de milioane de euro pentru prevenirea infecțiilor din spitale
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat joi că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzute ...
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Hidroelectrica a început acțiunea de modernizare a echipamentelor de la Porțile de Fier I
Societatea Hidroelectrica a anunțat joi că a semnat contractul de achiziție sectorial având ca obiect ”Modernizarea ...
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a SUA a respins cererea de anulare a legislației Obamacare
Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat joi să anuleze legislaţia Obamacare care, introdusă de fostul preşedinte Barack ...