HSBC confirmă că directorul general avea în Elveţia un cont pentru bonusurile sale

Grupul bancar britanic HSBC Holdings Plc a confirmat că directorul general Stuart Gulliver a folosit din 1998 un cont bancar elveţian pentru bonusurile sale, transmite BBC.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 07:26
HSBC confirmă că directorul general avea în Elveţia un cont pentru bonusurile sale

Cea mai mare bancă europeană a răspuns, astfel, unui raport apărut în publicaţia britanică ‘Guardian’, care a anunţat că Stuart Gulliver deţinea cinci milioane de lire sterline (7,6 milioane de dolari) într-un cont pe care îl controlează printr-o companie panameză. În declaraţia HSBC nu este menţionată compania din Panama.

Banca a subliniat că Stuart Gulliver locuieşte în Hong Kong şi plăteşte taxele acolo, dar a plătit şi taxele cerute în Marea Britanie, scrie Agerpres.

Parlamentarii britanici şi unii acţionari ai HSBC fac presiuni asupra lui Stuart Gulliver să refuze bonusul pentru 2014, care ar putea ajunge la 1,3 miliarde de lire sterline.

Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA), Autoritatea pentru Vamă şi Fiscalitate (HMRC), procurorii elveţieni şi o comisie a Parlamentului britanic verifică acuzaţiile.

Procuratura din Geneva a anunţat, săptămâna trecută, că a ordonat percheziţii la sediul grupului bancar britanic HSBC Holdings Plc din Geneva şi a deschis o anchetă pentru verificarea acuzaţiilor de spălare de bani.

De asemenea, HSBC şi-a cerut scuze clienţilor şi investitorilor pentru practicile de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor.

Potrivit cotidianului ‘Le Monde’, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internaţională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care a tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la responsabilul pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru neplata taxelor sau spălarea de bani’, se arată într-un comunicat al băncii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Industria de jocuri video din România a dezvoltat peste 20 de titluri și a generat o cifră de afaceri de 218 milioane de dolari în 2020
Industria de jocuri video din România a dezvoltat peste 20 de titluri și a generat o cifră de afaceri de 218 milioane ...
Industria dezvoltatoare de jocuri video din România continuă să crească susținut de la an la an, și ca număr de producții ...
Cîţu: Joi, într-o şedinţă de guvern, vom suplimenta bugetul pentru voucherele acordate celor vaccinaţi
Cîţu: Joi, într-o şedinţă de guvern, vom suplimenta bugetul pentru voucherele acordate celor vaccinaţi
Premierul interimar Florin Cîţu a declarat că joi urmează să fie aprobată, într-o şedinţă de guvern, suplimentarea ...
Virgil Popescu: Din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic
Virgil Popescu: Din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic
Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că, din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti ...