Ieşirile nete de capital din Rusia au atins cel mai ridicat nivel din 2008

Ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns în primul trimestru din acest an la cel mai ridicat nivel din 2008, conform datelor publicate miercuri de Banca Centrală a Rusiei, în condiţiile în care criza din Ucraina accentuează dificultăţile economice ale Rusiei, transmite Wall Street Journal (WSJ).
Economica.net - mie, 09 apr. 2014, 12:21
Ieşirile nete de capital din Rusia au atins cel mai ridicat nivel din 2008

În perioada ianuarie-martie 2014, aproximativ 50,6 miliarde de dolari au ieşit din Rusia, fiind cel mai ridicat nivel de la criza financiară globală. În ultimul trimestru din 2008 ieşirile nete de capital din Rusia au depăşit 130 miliarde de dolari.

Totuşi, datele din primul trimestru din acest an sunt sub estimările Ministerului Economiei de la Moscova, care se aştepta la ieşiri nete de capital între 65 şi 70 miliarde de dolari, mai mult decât în tot anul 2013.

Conform datelor publicate miercuri de Banca Centrală a Rusiei, tranzacţiile de swap valutar cu băncile au fost în valoare de 5,2 miliarde de dolari, şi conturile în valută ale instituţiilor de creditare de la Banca Centrală a Rusiei se ridică la opt miliarde de dolari. Dacă ar fi fost incluse şi aceste informaţii, ieşirile nete de capital din Rusia în primul trimestru s-ar fi ridicat la 63,8 miliarde de dolari.

Analiştii susţin că economia rusă ar putea înregistra în 2014 cea mai slabă creştere din ultimul deceniu, deoarece sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii au accelerat ieşirile de capital şi au redus investiţiile.

Ministerul Economiei de la Moscova se aşteaptă la o încetinire a creşterii la 0,5% anul acesta dacă ieşirile nete de capital ar depăşi 100 miliarde de dolari. În 2013, PIB-ul Ruseie a înregistrat un avans de 1,3%.

Deprecierea rublei a avut un efect important asupra ieşirilor de capital, care ar urma să fie peste aşteptări, a declarat săptămâna trecută Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei.

Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an şi ar provoca o contracţie a PIB de 1,8%.

În ceea ce priveşte autorităţile de la Moscova, în luna februarie, Guvernul rus şi-a redus estimările privind creşterea PIB-ului în 2014 până la 1,3%, însă această cifră ar putea fi revizuită din nou până la 0,6% în cazul în care ieşirile de capital vor fi mai mari de 100 de miliarde de dolari, a avertizat luna trecută ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...