Imobiliarele din România au fost fatale pentru irlandezii de la Mivan. Compania a intrat în insolvenţă

Mivan, una dintre cele mai cunoscute firme de construcţii din Irlanda de Nord, a intrat în insolvenţă. Societatea are 300 de angajaţi şi este specializată în amenajarea navelor de croazieră şi în dezvoltarea de proprietăţi comerciale şi rezidenţiale. Deloitte se ocupă acum de administrarea companiei. 
Andrada Ghira - vin, 10 ian. 2014, 22:07
Imobiliarele din România au fost fatale pentru irlandezii de la Mivan. Compania a intrat în insolvenţă

Mivan a înregistrat pierderi masive în proiectele din România, ceea ce a dus la restructurarea afacerii în 2012, scrie BBC. Chiar şi în timpul procesului de restructurare, compania a a avertizat că se confruntă cu „circumstanţe extrem de dificile”.

La sfârşitul anului trecut, Mivan a iniţiat discuţii cu Lagan Group Holdings pentru semnarea unui posibil acord de preluare, dar acestea s-au încheiat fără niciun rezultat pozitiv pentru compania care avea planuri măreţe în România.

Mivan este cea mai mare „victimă” a crizei din domeniul construcţiilor din Irlanda de Nord, după căderea grupului Patton, în 2012.

Pierderile din România

Cele două parteneriate ale Mivan pe piaţa imobiliară locală au devenit probleme scumpe. Parteneriatul dintre Mivan şi firma britanică de construcţii Kier, care s-a prăbuşit în insolvenţă la sfârşitul anului 2010, prevedea construirea mai multor locuinţe la Bucureşti.

Un al doilea joint-venture cu un grup de dezvoltatori imobiliari din Republica Irlanda – Moritz, prevedea construirea a şapte malluri, dar numai unul dintre ele a fost construit.

Este vorba de Tiago Mall din Oradea, care intrase în faliment inainte de finalizare. Proiectul a fost preluat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, finalizat şi livrat pe piaţă sub numele Oradea Shopping City. Popoviciu a plătit pentru mallul falimentar 30,5 milioane de euro, plus TVA, în 2010 şi a mai investit alte 20 de milioane de euro pentru finalizare. 

Din parteneriatul Mivan cu Kier, una dintre primele firme de construcţii care a intrat în insolvenţă la începutul crizei din România, a rezultat două proiecte: mallul Liberty Center şi proiectul rezidenţial New Town Residence, ambele din Bucureşti.

Liberty Center din Bucureşti a fost preluat de o firmă controlată de cele trei bănci creditoare ale proiectului: Alpha Bank, Eurobank EFG şi Bank of Cyprus, care au cerut în 2012 executarea silită a firmei pentru datorii ce depăşesc 61 de milioane de euro. 

Jumătate din ansamblul rezidenţial New Town Residence este deţinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, care a intrat în proiect în 2009, odată cu preluarea mai multor proprităţi deţinute de fondul de investiţii britanic Fabian. 

CITEŞTE ŞI Cine a cumpărat Liberty Center şi ce va face cu el

Investiţiile din România, la baza colapsului Mivan

Între 2009 şi 2011, Mivan a pierdut 50 de milioane de lire sterline. Deşi a continuat să câştige contracte majore, în special pentru navele de croazieră, ajungând la o cifră de afaceri de 61 de milioane de lire sterline în 2012, probleme din România par să fi dus la colapsul firmei, mai scrie BBC.

Mivan a fost fondată în 1975 de către Ivan McCabrey şi a început rapid să se extindă în alte ţări. La începutul anilor ’80, firma a fost implicată în mai multe poriecte in Irak, inclusvi în cele de dezvoltare a unor centrale electrice, apartamentelte şi un palat pentru Saddam Hussein. Societatea a continaut să câştige contracte în Orientul Mijlociu, inclusiv restaurarea Domului Stâncii din Ierusalin. Alte lucrări importante au fost prestate pentru Disneyland Paris, Domul Millennium din Londra, dar a lucrat şi la cel mai scump bloc cu apartamente, One Hyde Park.

Plaza Centers, în insolvenţă în Olanda

Şi dezvoltatorul israelian Plaza Centers, care avea în plan dezvoltarea proiectului Dâmboviţa Center din Bucureşti, dar şi construcţia mai multor malluri în ţară, a intrat în insolvenţă la sfârşitul anului trecut. Înregistrată în Olanda şi prezentă pe bursa de la Londra şi de la Varşovia, Plaza Centers a iniţiat pe 18 noiembrie procedurile de reorganizare la Tribunalul din Amsterdam şi a depus un plan de restructurare. 

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...