1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Impact a împrumutat 1,1 milioane euro de la cel mai mare acţionar, omul de afaceri Gheorghe Iaciu

Impact Developer&Contractor (IMP) a împrumutat 1,1 milioane euro de la omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 38,05% din acţiunile dezvoltatorului imobiliar, bani care vor fi utilizaţi pentru achitarea unor tranzacţii încheiate cu Romconstruct, firmă cu care compania a avut mai multe procese.

03 sep, 2013 | Mediafax

Impact a încheiat o tranzacţie şi cu o persoană fizică, Aurel Bodogan, o parte dintre banii împrumutaţi de la Iaciu urmând să fie utilizaţi pentru achitarea acestei obligaţii, potrivit unui comnuicat transmis, marţi, de Impact Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Tranzacţiile cu Romconstruct şi Bodogan au fost încheiate în baza unei decizii luate vineri de Consiliul de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar. Compania nu detaliază natura înţelegerilor cu Romconstruct şi Bodogan.

Impact a anunţat şi la finele lunii iunie că a încheiat o tranzacţie cu firma de construcţii Romconstruct din Ploieşti, fost antreprenor general al lucrărilor derulate de Impact, pentru stingerea tuturor litigiilor dintre cele două părţi.

Iaciu a acordat împrumutul pe o perioadă de un an, la o dobândă de 6% pe an, şi poate fi convertit în acţiuni noi în cadrul unei majorări de capital care ar putea fi decisă într-o AGA programată pentru 16 septembrie.

Suma propusă în AGA pentru majorarea capitalului este de 19,7 milioane lei (4,4 milioane euro), operaţiunea vizând dublarea capitalului la 39,5 milioane lei. Împrumutul acordat de Iaciu reprezintă aproape un sfert din suma vizată de Impact pentru majorarea capitalului.

"În cazul în care majorarea de capital aflată pe ordinea de zi a AGEA convocată pentru data de 16/17.09.2013 nu se va aproba, societatea va constitui o garanţie imobiliară care să acopere 150% suma împrumutată, în favoarea dlui Iaciu Gheorghe, pentru garantarea împrumutului de 1,1 milioane euro. Garanţia se va constitui în aceste condiţii până cel târziu 31.12.2013", se mai arată în comunicatul transmis Bursei.

Compania este controlată de omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 38,05% din acţiuni şi urmează să lanseze o ofertă de preluare obligatorie pentru titlurile pe care le deţin ceilalţi acţionari. Oferta de preluare este obligatorie, având în vedere că Iaciu a depăşit pragul de deţinere de 33% prevăzut în legislaţia pieţei de capital, nivel de la care trebuie iniţiată o astfel de operaţiune.

Iaciu a intrat în acţionariatul Impact în luna martie, când participaţiile deţinute de fondatorul companiei Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu au fost vândute prin executare silită pentru un credit nerambursat.

El a plătit atunci 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru 23,22% din acţiunile Impact, iar ulterior şi-a majorat participaţia, cumpărând inclusiv pachetele deţinute de un fond adminstrat de Franklin Templeton (6,15%) şi de trei fonduri de pensii administrate de ING (8,1%).

Iaciu este proprietarul centrului comercial Doraly şi cel mai mare acţionar al SIF Muntenia (SIF4).

În acţionariatul Impact se regăseşte şi omul de afaceri Adrian Andrici (13%) şi compania de administrare a investiţiilor East Capital, prin Salink Limited (10,1%).

Pe fondul schimbărilor din acţionariat, acţiunile Impact au crescut puternic în acest an, cu 67%, la 0,1921 lei, de la 0,115 lei la finele anului trecut. Raportat la cea mai recentă cotaţie de la bursă, de 0,1921 lei/acţiune, valoarea de piaţă a Impact este de 38 milioane lei (8,6 milioane euro).

Afacerile dezvoltatorului imobiliar au crescut cu 54% în primele şase luni din acest an, la aproape 13 milioane lei, de la 8,4 milioane lei în aceeaşi perioadă din 2012. Compania a consemnat pierderi de 5,8 milioane lei, cu 38% sub rezultatul negativ din primul semestru al anului trecut, de 9,4 milioane lei.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO