Impactul coronavirus în imobiliare. Deocamdată piaţa e în expectativă

Deşi piaţa imobiliară nu a fost încă afectată de epidemia de coronavirus izbucnită acum circa două luni în China, în momentul în care marile orașe, unde sunt și cele mai mari proiecte în dezvoltare, vor intra în carantină, lucrurile se vor complica pentru investitori, și pentru dezvoltatori, carora le va fi greu să-și închirieze sau să-și vândă produsele, atâta vreme cât clienții potențiali, fie ei companii sau persoane fizice, nu vor putea vedea lucrurile la fața locului.
Răzvan Zamfir - mie, 11 mart. 2020, 09:54
Impactul coronavirus în imobiliare. Deocamdată piaţa e în expectativă

Și n-ar fi exclus ca Bucureștiul sau Cluj-Napoca sau Iași sau Timișoara și Brașov să intre în carantină înainte sau după Sărbătorile Pascale, care reunesc mulțimi de oameni la biserici și pe străzi.

Iar cel mai afectate, dincolo de șantiere, unde munca de la distanță nu-și are locul, vor fi mallurile, cu marile lor aglomerări umane, dar și sediile de birouri, care, însă, vor beneficia, măcar parțial de decizia muncii de acasă.

„NEPI Rockcastle a luat deja măsuri suplimentare de igienizare în toate centrele comerciale din România, măsuri ce sunt extinse și pentru colaboratorii/contractorii care își desfăsoară activitatea pe șantierele noastre. Urmărim constant informațiile și ne adaptam planul de acțiune pentru a menține gradul de securitate și siguranță a tuturor clienților și muncitorilor la cel mai înalt nivel. În ceea ce privește traficul din mallurile noastre, avem o monitorizare constantă, dar în acest moment este prea devreme pentru a putea trage o concluzie”, spun oficialii NEPI Rockcastle.

Nici ieșenii de la Iulius, companie fondată de Iulian Dascălu, nu sunt deocamdată afectați de coronavirus, deoarece munca efectivă la extinderea Palas Iaşi nu a început încă.

„În acest moment, situația legată de coronavirus nu are impact asupra extinderii Palas Iași, pentru că lucrările de construcție nu au demarat, fiind urmate etapele finale de avizare și autorizare. În privința traficului din mallurile IULIUS, acesta s-a menținut în limitele normale acestei perioade și nu putem să facem estimări pentru ce va urma”, transmit oficialii grupului Iulius.

De altfel, așa cum consideră mulți analiști, lucrurile sunt încă la început și e greu de estimat impactul epidemiei în România. Totul depinde de gravitatea acesteia și de extinderea în rândul populației, iar faptul că se apropie Paștele nu ajută.

În plus, proprietarii de malluri ar putea fi următoarea victimă a panicii, după turism și transporturi, traficul în magazine și food court-uri va scădea, ca atare și vânzările, iar astfel se va deschide, o sarabandă de efecte negative, de la micul vânzător, până la marii proprietari de malluri, toți cu încasările reduse în condițiile în care cei mai mulți trebui să achite credite de multe zeci de milioane de euro, luate pentru dezvoltarea proprietăților. 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...