Importatorii chinezi de cereale, de acord să relaxeze condițiile de calitate pentru grâul cumpărat din Franța

Cumpărătorii chinezi au acceptat să relaxeze un important parametru de calitate pentru viitoarele livrări de grâu din Franţa, ca răspuns la pagubele provocate de precipitaţiile abundente culturilor din Franţa, au declarat miercuri pentru Reuters o serie de traderi din apropierea acestui dosar, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 15 sept. 2021, 18:46
Importatorii chinezi de cereale, de acord să relaxeze condițiile de calitate pentru grâul cumpărat din Franța

Franţa, cel mai mare producător de cereale din Uniunea Europeană, a devenit un important furnizor de grâu pentru China în ultimii doi ani, din cauza fluctuaţiilor relaţiilor comerciale dintre Beijing şi alţi furnizori precum şi a eforturilor Chinei de a-şi reface stocurile de cereale.

Masa hectolitrică (kg/hl) este un parametru frecvent utilizat pentru calitatea grâului de panificaţie pentru că determină cât de multă făină poate fi produsă dintr-un anumită cantitate de grâu. Limitele de variaţie ale parametrului variază între 68 şi 85 kg/hl, fiind influenţate de mai mulţi factori.

Potrivit traderilor din Europa şi Asia consultaţi de Reuters, importatorii chinezi vor accepta livrări de grâu cu o masă hectolitrică de 75 kg/hl, comparativ cu o cerinţă minimă iniţială de 77 kg/hl.

Şi alţi mari importatori mondiali de grâu, precum Algeria şi Arabia Saudită, au relaxat şi ei criteriile de calitate ca urmare a pagubelor produse culturilor de grâu din Franţa şi alte state europene de precipitaţiile excesive care au căzut în acest an.

Anterior, traderii au dezvăluit că China intenţiona să cumpere aproximativ un milion de tone de grâu francez din recolta 2021, ceea ce ar fi însemnat pentru Franţa al treilea sezon de exporturi solide de grâu spre China. Cu toate acestea, pagubele provocate de precipitaţii culturilor de grâu din Franţa au creat incertitudini cu privire la finalizarea contractelor de export şi au alimentat fluctuaţiile mari înregistrate luna trecută de preţurile europene.

Relaxarea parametrilor de calitate a permis exportatorilor să înceapă să livreze grâu francez din nou recoltă spre China, cu două nave, fiecare cu o capacitate de aproximativ 60.000 de tone fiecare, plecând din Franţa la finele lunii august, iar alte livrări sunt aşteptate pentru această lună.

Deocamdată nu este clar dacă exportatorii de grâu francez vor plăti penalităţi pentru un grâu cu o masă hectolitrică mai mică, însă traderii spun că importatorii chinezi sunt interesaţi să încheie acordurile care au fost rezervate înainte de luna august, când preţurile globale la grâu au atins cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani.

De asemenea, traderi au dezvăluit că în ultimele săptămâni importatorii chinezi au anulat o serie de livrări de orz pentru hrana animalelor provenit din regiunea Mării Negre din cauza unei cereri inferioare aşteptărilor pe piaţa internă precum şi a prognozelor referitoare la o mare recoltă de porumb.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...