1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

News

Cumpărăm tot mai multe alimente procesate din import şi exportăm vegetale. România nu a învăţat să vândă produse cu valoare adăugată

România revine pe minus la produsele procesate, dar creşte poziţia produselor vegetale în clasamentul celor mai exportate categorii de produse autohtone. În primele 11 luni ale anului trecut, 4,1% din ce s-a importat a fost mâncare procesată şi 5,9% din ce s-a exportat au fost produse vegetale, în mare parte cereale. Importurile de alimente şi tutun au crescut cu peste 10%.

23 feb, 2017 | ECONOMICA.net

România a exportat în primele 11 luni ale anului trecut produse vegetale în valoare totală de peste 3,1 miliarde de euro, cu 10,9% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată ultimele date ale Institutului naţional de Statistică (INS). Produsele vegetale reprezintă astfel a cincea cea mai importantă categorie de produse româneşti care şi-au găsit o piaţă de desfacere peste graniţe, generând 5,9% din valoarea totală a exporturilor din perioada analizată.Faţă de anul anterior, produsele vegetale au urcat o poziţie în clasamentul categoriilor de produse care au generat cele mai mari exporturi din punct de vedere valoric, devansând plasticele. Din datele INS, în primele 11 luni ale lui 2015 România a exportat produse vegetale în valoare de 2,8 miliarde de euro, reprezentând 5,5% din total exporturi.

Dintre vegetale, cerealele au avut cea mai mare pondere la export anul trecut, valoarea încasată de fermierii români cifrându-se la 1,8 miliarde de euro (60,7% din total) cu 4,7% mai mult decât în perioada similară a lui 2015. De asemenea, plantele tehnice (]n special pentru biodiesel) şi cele medicinale, au generat 33,3% dintre exporturi, valoarea exportată fiind cu 29,7% mai mare faţă de anul anterior.

Pe primele poziţii în topul produselor exportate din punct de vedere valoric sunt maşinile, mijloacele de transport, metalele comune şi textilele.

Şi importurile cresc proporţional 

În creştere au fost anul trecut însă şi importurile de produse vegetale care se apropie de pragul de 2 miliarde de euro (1,95 miliarde de euro), cu 7,4% peste nivelul raportat cu un an în urmă. Cele mai valoroase importuri au fost de fructe comestibile, cereale şi legume.

Dezastru la produsele procesate- exporturile scad, iar importurile cresc

În ceea ce priveşte produsele alimentare, băuturile şi tutunul, acestea au o pondere mult mai mică- de 3%- în total exporturilor, dar valoarea lor este într-o descreştrere abruptă. Astfel, anul trecut, România a exportat astfel de produse în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de euro cu 6,2% mai puţin faţă de primele 11 luni ale anului anterior. 

În schimb, pe acest segment importurile României s-au majorat în decursul ultimului an cu 10,3% până la 2,5 miliarde de euro. Practic, 4,1% din valoarea totală a importurilor realizate în România au fost importuri de alimente, băuturi şi tutun. Cu un an în urmă, 4% in valoarea totală a importurilor realizate în România au fost importuri de alimente, băuturi şi tutun, valoarea acestora cifrându-se la 2,3 miliarde de euro.

Cel mai mult din punct de vedere valoric s-au important preparate alimentare diverse ( 373,9 milioane de euro), cu 17,7% mai mult decât anul trecut,  preparate din legume, fructe sau din alte plante  (369 milioane de euro) cu 20,2% mai mult decât anul anterior şi  tutun sau înlocuitor de tutun (332,7 milioane de euro), în scădere faţă de anul trecut cu 10,4%

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO