Importurile de gaze ruseşti în România sunt în continuare cu 9,2% mai mici decât cele normale

Livrările de gaze ruseşti în România sunt luni cu 9,2% mai mici decât cele normale, deşi, iniţial, Gazprom anunţase o reducere de 10,6% pentru această zi, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanţii Departamentului pentru Energie.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 09:52
Importurile de gaze ruseşti în România sunt în continuare cu 9,2% mai mici decât cele normale

Duminică, importurile au fost mai mici tot cu 9,2 procente.

Totodată, livrările de gaze din Rusia au fost reduse vineri cu 13,6% faţă de situaţia normală, după ce Gazprom a anunţat pentru această zi o reducere şi mai mare, de 30,7%.

Pentru ziua de astăzi (vineri – n. r.), scăderea iniţială anunţată de dispeceratul Gazprom din Sofia era de 30,7%, dar au revenit ulterior şi au anunţat o scădere de 13,6% în raport cu nominalizările făcute de Transgaz, pe baza solicitărilor beneficiarilor din România. Concret, importul actual de la Gazprom este sub 0,14 milioane de metri cubi pe zi şi, pentru uşurinţa comparaţiei, importul actual este similar consumului actual total al unui oraş ca Botoşani sau Satu Mare sau consumului actual al CET Timişoara’, au spus oficialii Departamentului.

Consumul actual total al României este de 25,5 milioane de metri cubi pe zi, în timp ce producţia internă de gaze naturale este de 31 de milioane de metri cubi pe zi.

Reducerea livrărilor din Federaţia Rusă are un impact foarte mic, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Importurile de gaze ruseşti au fost reduse joi cu 15%.

‘Importurile de gaze din Rusia sunt în prezent la circa 0,14 milioane de metri cubi pe zi. Vorbim, aşadar, despre un impact foarte mic al reducerii importurilor de gaze ruseşti. Volumul de gaz aflat deja în capacităţile de stocare este de aproximativ 2,8 miliarde metri cubi, cu aproximativ 1 miliard metri cubi mai mult decât obligaţia legală de stocare”, a explicat ministrul.

La începutul acestei luni, Nicolescu s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, întâlnire la care au participat şi reprezentanţi ai Transgaz.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu a confirmat faptul că nu vor mai avea loc reduceri în livrările de gaze ruseşti către România, a anunţat la momentul respectiv Departamentul pentru Energie.

Departamentul pentru Energie a susţinut, în repetate rânduri, că populaţia nu va fi afectată în niciun fel de aceste reduceri, chiar dacă ruşii sistează total livrările până la primăvară.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...