Importurile de porumb ale UE au crescut pe fondul scăderii preţurilor modiale

Crescătorii de animale din Uniunea Europeană utilizează cantităţi crescute de porumb din import, profitând de preţurile scăzute generate de supraoferta mondială, informează Bloomberg.
Economica.net - vin, 19 feb. 2016, 10:28
Importurile de porumb ale UE au crescut pe fondul scăderii preţurilor modiale

Săptămâna trecută, Departamentul american al Agriculturii a estimat că în anul agricol care se va încheia în luna iunie 2016, UE ar putea importa o cantitate record de 16 milioane tone de porumb, în creştere cu 83% comparativ cu exerciţiul precedent.

‘Sunt foarte multe cereale peste tot. Porumbul este relativ ieftin’, a declarat Nico Treurniet, proprietarul producătorului olandez de nutreţuri Treurniet Mengvoeders BV.

În condiţiile în care recolta mondială de porumb ar urma să depăşească cererea pentru al cincilea an consecutiv, cotaţiile futures la Chicago sunt cu 56% sub nivelul record din 2012 în timp ce la Bursa de la Paris preţurile la porumb au scăzut cu 25% după data de 1 iulie 2015 şi până în prezent. Scăderea preţurilor la cereale este o veste bună pentru producătorii de carne şi lactate deoarece duce la scăderea costurilor cu nutreţurile pentru animale.

Uniunea Europeană, al treilea consumator mondial de porumb după SUA şi China, a produs anul trecut o cantitate de 57 de milioane tone de porumb, însă producţia la hectar a fost afectată de temperaturile ridicate din sudul Europei. În condiţiile în care livrările de porumb din Franţa, Ungaria şi România au scăzut, crescătorii de animale se bazează mai mult pe porumbul importat din Ucraina, Brazilia, Canada, SUA şi Rusia.

‘Imaginea s-a schimbat foarte mult comparativ cu 2014-2015. Scăderea producţiei este compensată de importuri’, susţine Vito Martielli, analist la Rabobank.

Cele mai recente date ale Comisiei Europene arată că până marţi au fost emise autorizaţii de import pentru o cantitate de 9,14 milioane tone de porumb, în creştere cu 56% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Ucraina este de departe cel mai mare furnizor de porumb al UE, fiind responsabilă pentru mai mult de jumătate din importuri. Motivul principal este deprecierea monedei ucrainene în raport cu euro ceea ce face livrările de porumb din această ţară mai competitive decât cele în dolari.

Potrivit datelor statistice, în UE sunt crescute aproximativ 148 milioane porcine, 88 milioane de vite şi 6,3 miliarde păsări. Aceste animale vor consuma în acest an o cantitate de 173 milioane tone de cereale, cu 0,6% mai mult decât anul trecut. Deşi Europa este un exportator net de grâu şi orz, nu produce suficient porumb pentru a-şi acoperi cererea internă astfel că animalele sunt hrănite şi cu sfeclă sau rapiţă. Însă în condiţiile în care preţurile la cereale sunt la nivel scăzut, animalele din fermele din UE sunt hrănite din ce în ce mai mult cu porumb şi grâu, o veste bună pentru fermieri deoarece prin adăugarea porumbului creşte producţia de lapte şi ouă.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,8......
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...