Impozitul pe clădiri: Cetăţenii cu SRL în curte aleargă prin toată ţara după 1.400 de evaluatori. Utilizarea mixtă – SCHEMĂ

Aproape 50.000 de rapoarte de evaluare pentru impozitarea clădirilor au fost realizate de la 1 ianuarie 2016 pentru a fi depuse la autoritățile locale din toată țara. Evaluatorii trebuie să înregistreze în Baza de Informații Fiscale (BIF) rapoartele de evaluare pe care le realizează pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor. Au fost numeroase cazuri de evaluări care s-au complicat grav. Ministerul Finanţelor a promis că dă noi norme pentru această activitate. Acestea ar fi trebuit să intre azi în şedinţa de guvern, dar n-au prins lista.
Economica.net - joi, 10 mart. 2016, 12:21
Impozitul pe clădiri: Cetăţenii cu SRL în curte aleargă prin toată ţara după 1.400 de evaluatori. Utilizarea mixtă - SCHEMĂ

Este primul an în care persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale și mixte trebuie să solicite rapoarte de evaluare pentru a nu plăti impozit majorat.

Unii dintre proprietarii clădirilor mixte vor plăti impozit la fel ca pentru clădirile rezidențiale, alții, nu știm deocamdată câți, vor trebui să își facă evaluare pentru a li se calcula cotele de spațiu nerezidențial. Acest an este unul foarte important pentru că ne va da exact această măsură a predictibilității pentru anii următori, iar Baza de Informații Fiscale va putea oferi statistici și cifre foarte utile pentru autorități, pentru contribuabili, dar și pentru evaluatori, spune Adrian Vascu, reprezentant al Asociaţiei Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

Persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale sau mixte pot evita creșterea cotei de impozitare la 2% dacă prezintă un raport de evaluare o dată la 5 ani. Până în acest moment, 33.512 rapoarte au fost realizate pentru persoane fizice (68%) și 15.863 pentru persoane juridice (32%), conform BIF. În ceea ce privește numărul de clădiri, raportul este mai echilibrat, astfel că, până în acest moment, 53% dintre clădirile evaluate aparțin persoanelor fizice (41.050) și 47% persoanelor juridice (37.068).

SCHEMA privind evaluarea ultilizarii mixte

31 martie 2016 este termenul limită până la care persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale și mixte și persoanele juridice mai pot depune rapoarte de evaluare.

Conform standardului referitor la evaluarea pentru impozitarea clădirilor (GEV 500), care a intrat in vigoare la 31 decembrie 2015, toți evaluatorii autorizați din România trebuie să înregistreze în BIF rapoartele de evaluare pe care le realizează pentru stabilirea valorii impozabile a clădirilor.

„Dacă persoanele juridice erau obișnuite cu această reglementare și își reevaluau portofoliile de clădiri o dată la 3 ani și până acum, pentru persoanele fizice este o situație nouă. Mulți încă nu au aflat ce demersuri trebuie să urmeze, iar alții, deși știu, amână, din diferite motive, până aproape de termenul limită.”, a spus Daniel Manațe, președinte ANEVAR.
1.400 de evaluatori autorizați din toată țara realizează în prezent evaluări pentru impozitarea clădirilor. „Avem pe site-ul ANEVAR lista cu evaluatorii autorizați pe care contribuabilii îi pot contacta pentru realizarea rapoartelor de evaluare pentru impozitarea clădirilor. Îi sfătuim pe toți cei care doresc să își facă o astfel de evaluare să contacteze cât mai repede un evaluator autorizat din listă, pentru a evita supraaglomerările pe ultima sută de metri și a nu ajunge în situația de a nu putea depune evaluarea în timp util. Codul fiscal nu prevede, din pacate, nici amânări de la acest termen, nici declarații rectificative”, adaugă președintele ANEVAR.

„Ne-am propus să fim cât mai pregătiți pentru prevederile noului Cod fiscal și am susținut încă de anul trecut numeroase cursuri și seminarii despre acest standard, dedicat evaluării pentru stabilirea valorii impozabile a cladirilor, la care au participat peste 2000 de evaluatori autorizați”, adaugă Adrian Vascu. „GEV 500 asigură uniformitatea modului de estimare a valorilor impozabile și stabilitatea acestuia în timp, astfel încat informația privind baza impozabilă să fie predictibilă și, în acest sens, foarte utilă autorităților locale.”
Ministerul Finanţelor va face precizări suplimentare în normele de aplicare a impozitului pe clădiri, întrucât, în forma actuală a legii, au apărut în practică anumite neînţelegeri în legătură cu clădirile cu folosinţă mixtă, a declarat Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„Ne gândim să clarificăm, pentru că au apărut în practică unele neînţelegeri în legătură cu clădirile cu folosinţă mixtă. Trebuie clarificat pentru toată lumea care a fost intenţia legiuitorului şi anume faptul că în cazul locuinţelor în care avem un sediu de firmă în care nu este activitate sau nu se înregistrează cheltuieli, aşa cum scrie în Codul Fiscal, impozitul datorat este cel pentru locuinţă şi nu trebuie făcute evaluări pentru cota parte”, a spus Biriş.

Dar aceste clarificări legislative n-au apărut nici azi. Potrivit Codului Fiscal, persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, deţin o locuinţă cu destinaţie mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, trebuie să depună o declaraţie până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu îşi desfăşoară activitatea acolo.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...