Preţul aurului s-a apreciat cu 4,4% de la începutul anului, iar tendinţa este de creştere. Deja aurul este tot mai greu de găsit. Rusia nu este străină de fenomen

"Aş cumpăra aur, dar să văd dacă am de unde!". Rusia este al treilea exportator mondial de aur şi principalul partener al Elveţiei pentru comerţul cu acest metal. În cazul unui război Rusia-Ucraina, exporturile de aur ale Rusiei s-ar putea opri, iar oferta de aur pentru investiţii în Europa se va prăbuşi. Oprirea aprovizionării cu aur conduce automat la o creştere a preţului spot cu mult peste aşteptări şi o majorare fără precedent a preţului metalului preţios.  În nici o lună şi jumătate din 2022, preţul aurului pe bursele lumii a crescut cu peste 4,4%. În 2021 am avut cea mai mare creştere a cererii de aur din ultimii opt ani, depăşind un miliard de uncii.  
Gabriela Ţinteanu - Dum, 20 feb. 2022, 20:53
Preţul aurului s-a apreciat cu 4,4% de la începutul anului, iar tendinţa este de creştere. Deja aurul este tot mai greu de găsit. Rusia nu este străină de fenomen

„De la începutul anului 2022, bursele și  criptomonedele sunt în scădere, inflația cucerește noi recorduri, iar prețul aurului a crescut cu peste 4,4%. Cererea extrem de mare pentru aurul de investiții arată că însuși consumatorii îl văd ca pe un colac de salvare pentru banii lor în vremuri de inflație”, spune economistul șef al Tavex, Daniel Vassilev.

În data de 17 februarie, preţul aurului a ajuns la 1.894,55 dolari pe uncia troy, cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, de la începutul anului, metalul galben s-a apreciat cu 4,4%. În cazul argintului, creșterea este chiar mai mare – 5,8%.

Analizând exporturile de metale rusești ale Băncii Mondiale, vom vedea că Elveția se află pe primul loc, cu peste 1,5 miliarde de dolari – aproape la fel de mult ca exporturile către China. Iar Rusia este al treilea mare producător și unul dintre principalii exportatori mondiali de metal galben. Ponderea sa în producția mondială este de aproape 9%.

„Dacă exporturile țării se opresc, oferta de aur pentru investiții, în special în Europa, se va prăbuși. În timpul blocajelor din 2020, am avut deja o imagine a ceea ce se întâmplă atunci când aprovizionarea cu aur se oprește. Prețul său spot depășește prețul futures (situație cunoscută sub numele de backwardation). Aurul fizic se apreciază foarte mult deoarece este rar”, spune Vassiliev.

În cazul unui război între Rusia și Ucraina, ar mai exista un factor determinant al creșterii prețului aurului – cererea mare. „În contextul prăbușirii piețelor bursiere, a monedelor și al creșterii rapide a prețurilor la bunuri și servicii, consumatorii și investitorii se vor îndrepta către aur ca fiind activul care păstrează cel mai bine valoarea în timpul crizelor. Acest lucru s-a întâmplat de multe ori în istorie. Un exemplu apropiat a fost văzut în Turcia, unde populația locală a răscumpărat tot aurul fizic în doar câteva ore în 2020”, precizează Vassiliev.

Aurul şi celelalte forme de investiţii

În același timp, formele alternative de investiții s-au depreciat de la începutul anului. S&P 500 a scăzut cu 6,6%, Dow Jones Industrial Average cu 4,5%, Nasdaq cu 10,7%, iar bitcoin cu 8,7%. Este interesant faptul că prețul aurului a crescut în paralel cu creșterea ratei dobânzii la obligațiunile guvernamentale din SUA și din Europa. În mod tradițional, cele două se mișcă invers proporțional – când ratele obligațiunilor scad, prețul aurului crește.

„În acest caz, însă, investitorii pierd din obligațiuni, în ciuda creșterii randamentelor acestora. Motivul este că inflația este de 7,5% (în SUA), iar rata dobânzii la titlurile de trezorerie americane pe 10 ani este de 2%. Aceasta înseamnă o pierdere reală de 5,5%. Acest lucru și așteptarea ca prețul aurului să crească sunt motivele pentru care tot mai mulți economiști se îndreaptă către metalele prețioase ca mijloc de a-și păstra puterea de cumpărare pe termen lung”, precizează reprezentantul Tavex.

Mai conservator, Claudiu Cazacu, consulting strategist XTB Romania spune că „aurul se află la nivelurile de la începutul anului trecut, menținându-se într-o fază de așteptare, în ciuda nivelului foarte ridicat al inflației (în SUA, și în alte regiuni ale lumii). Cu informațiile recente despre inflația pentru consumatori, șansele de a vedea o majorare de 0.5 puncte la următoarea ședință de politică monetară în SUA au crescut masiv. Dobânzile mai mari erodează apetitul pentru aur. Este posibil, în plus, ca destinația unor capitaluri tradițional îndreptate spre aur să fi fost modificată înspre criptomonede. Pe de altă parte, nivelul tensiunilor geopolitice susține interesul pentru metale prețioase în general. Pe termen mediu, aurul s-ar putea păstra în relativ echilibru în jurul nivelurilor actuale. Deși o majorare a dobânzilor încă și mai rapidă decât cea așteptată în prezent ar pune riscuri descendente pentru preț, totuși, în privința balanței riscurilor, mai pronunțat pare cel ascendent, având în vedere încordarea din regiunea Ucrainei dar și din alte regiuni de interes geopolitic de durată”.

De ce asistăm la o creștere a prețului aurului?

Printre principalele motive pentru creșterea prețului aurului se numără tocmai inflația foarte ridicată, precum și îngrijorările legate de o escaladare a conflictului din Ucraina. Conform ultimului raport NATO, Rusia își mărește, nu își reduce trupele de la granița sa. Așa cum am scris în analiza din link, în cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat.

În același timp, indicele prețurilor de consum, care măsoară în mod tradițional inflația, a atins în ianuarie în SUA cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. Într-un interviu recent, economistul șef al Tavex, Daniel Vassilev, a comentat că în 2022 se va înregistra o creștere continuă a prețurilor de consum, nu o scădere.

Edward Moya, analist principal de piață al OANDA, a declarat pentru Reuters:

Aurul atrage o gamă largă de investitori în căutare de certitudine, care își dau seama că nu va exista o rezolvare rapidă a situației dintre Rusia și Ucraina. Aurul are o cale clară de creștere.

Se continuă astfel tendința de cerere puternică pentru aurul fizic de investiții. Acest lucru a fost observat în ultimii doi ani, pe măsură ce mineritul și rafinăriile au revenit la producție.

Anul trecut, cererea de aur, inclusiv de aur pentru investiții, a atins un nivel record al ultimilor 8 ani. Interesul pentru argint a fost, de asemenea, excepțional de ridicat, cererea depășind 1 miliard de uncii troy pentru prima dată în ultimii 6 ani. Aceeași dinamică a fost observată și pe segmentul argintului pentru investiții. Achizițiile s-au ridicat la 252,8 milioane de uncii troy sau aproape 7.200 de tone.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...