În 5 ani, roboții vor depăși oamenii în fabrici și în retail; statele G20 vor avea energie cu rația și sindicatele se vor înmulți cu 1.000%. Cum va influența GenAI lumea și strategiile companiilor

Până în 2028, vor exista mai mulți roboți inteligenți decât angajați în prima linie din fabrici, în retail și logistică, conform unei liste de 10 previziuni IT realizate de Gartner. Cu toate acestea, energia electrică va fi o problemă în viitor, 50% dintre membrii G20 urmând să se confrunte cu raționalizarea lunară a energiei electrice până în 2026. Alte tendințe includ angajarea de talente neurodivergente și sindicalizarea lucrătorilor din domeniul cunoașterii.
Lidia Neagu - mie, 01 nov. 2023, 22:01
În 5 ani, roboții vor depăși oamenii în fabrici și în retail; statele G20 vor avea energie cu rația și sindicatele se vor înmulți cu 1.000%. Cum va influența GenAI lumea și strategiile companiilor

„GenAI prezintă o oportunitate de a realiza lucruri care nu au mai fost posibile până acum în cadrul existenței umane. CIO-urile și liderii executivi vor îmbrățișa riscurile utilizării GenAI pentru a putea profita de beneficiile fără precedent”, a declarat Daryl Plummer, analist vice-președinte la Gartner.

„Acesta este primul an complet în care GenAI se află în centrul fiecărei decizii strategice, iar orice altă inovație bazată pe tehnologie a fost scoasă din lumina reflectoarelor”, a adăugat Leigh McMullen, VP Analyst la Gartner.

Analiștii Gartner au prezentat cele mai importante 10 predicții strategice în cadrul Gartner IT Symposium care a avut loc în luna octombrie.

Cele mai multe companii de producție, de retail și de logistică nu pot găsi sau păstra un număr suficient de angajați pentru a-și susține operațiunile zilnice. Acest lucru va face ca organizațiile din lanțul de aprovizionare să se lupte pentru a găsi suficienți lucrători de primă linie în următorul deceniu. Roboții vor contribui la umplerea acestui gol. Un sondaj Gartner din decembrie 2022 a constatat că 96% dintre lucrătorii din domeniul tehnologiei lanțului de aprovizionare au implementat sau intenționează să implementeze automatizări cibernetice-fizice, iar 35% au implementat deja roboți, 61% dintre aceștia pilotând sau aflându-se în mijlocul primei implementări.

„Tehnologia robotică avansează rapid, ceea ce face ca roboții să fie viabili pentru un număr tot mai mare de locuri de muncă din prima linie, de la fabrică, la depozit, la magazinul de vânzare cu amănuntul și dincolo de acestea”, a declarat Plummer.

Până în 2026, 50% dintre țările membre G20 se vor confrunta cu raționalizarea lunară a energiei electrice, transformând operațiunile care țin cont de energie fie într-un avantaj competitiv, fie într-un risc major de eșec
Infrastructurile de rețea îmbătrânite limitează capacitatea de a adăuga capacități de generare a energiei electrice, deși cererea de energie electrică continuă să crească. Întreprinderile evaluează prețul și accesibilitatea energiei ca element de competitivitate, ceea ce înseamnă că accesul stabil la electricitate pentru clienți va deveni un avantaj competitiv. Din acest motiv, liderii executivi creează operațiuni care țin cont de energie prin optimizare și investiții directe în generarea de energie.

Până în 2028, rata de sindicalizare în rândul lucrătorilor din domeniul cunoașterii va crește cu 1.000%, motivată de adoptarea GenAI
Executivii se grăbesc să invoce inteligenta artificială ca fiind o cauză a posturilor eliminate. Prin urmare, este important ca liderii executivi să comunice în mod clar angajaților intenția lor privind implementările interne de AI. Acest lucru va evita consecințele neintenționate ale acumulării anxietății legate de această tehnologie în rândul personalului, atrag atenția analiștii. Organizațiile care adoptă GenAI și nu reușesc să abordeze în mod clar anxietatea legată de AI în rândul lucrătorilor lor din domeniul cunoașterii vor înregistra rate de rotație a personalului cu 20% mai mari.

„Organizațiile ar trebui să își concentreze eforturile de AI pe creșterea numărului de lucrători pentru a îmbunătăți productivitatea și calitatea muncii, mai degrabă decât pe automatizarea rolurilor”, a declarat Plummer. „Rămâneți ancorate în ceea ce tehnologia poate și nu poate oferi, deoarece rămâne o cantitate substanțială de hype care influențează așteptările consiliilor de administrație”, transmite acesta liderilor din afaceri.

În 2026, 30% dintre angajați vor folosi filtrele de carismă digitală pentru a obține progrese anterior imposibil de atins în carieră
Un filtru de carismă digitală îndeamnă și cerne comunicările pentru a le face mai eficiente din punct de vedere social în diverse situații. Acestea dau imbolduri în momentul interacțiunilor și înainte și după acestea pentru a-i face pe lideri și pe colegi mai eficienți în circumstanțele sociale în care doresc să exceleze. Filtrele digitale de carismă vor îmbunătăți abilitățile organizațiilor de a extinde angajările pentru a include lucrători mai diverși.

„Organizațiile își pot extinde bazinul de talente prin încorporarea utilizării asistenților de filtrare a carismei digitale pentru a îmbunătăți interacțiunile în toate fazele de recrutare și angajare”, a declarat Plummer. „Accelerați accesul la asistenții de filtrare a carismei digitale prin presarea furnizorilor de productivitate și aplicații pentru companii cu privire la modul în care încorporează aceste capacități în foile lor de parcurs.”

Până în 2027, 25% dintre companiile din Fortune 500 vor recruta în mod activ talente neurodivergente, cu afecțiuni precum autismul, ADHD și dislexia, pentru a îmbunătăți performanța în afaceri
„Organizațiile care angajează și rețin talentele neurodivergente vor avea parte de o implicare sporită a angajaților, productivitate și inovație la nivelul întregii forțe de muncă”, explică Plummer.

Potrivit acestuia, companiile din Fortune 500 investesc deja în programe de angajare în domeniul neurodiversității și observă impactul asupra angajamentului și a rezultatelor de afaceri. Organizațiile trebuie să stabilească un program de sensibilizare pentru a stimula descoperirea talentelor neurodiverse.

„Includeți persoanele neurodivergente în pozițiile de conducere ale companiei”, a spus Plummer. „A avea o conducere în mod deschis neurodivergentă încurajează o cultură a incluziunii și poate fi cea mai valoroasă acțiune de întreprins din perspectiva angajaților neurodivergenți.”

Până în 2026, 30% dintre companiile mari vor avea o unitate de afaceri sau canale de vânzări dedicate pentru a accesa piețele de ”clienți mașini” cu creștere rapidă
Clienții mașini sau non-umani vor forța o remodelare a funcțiilor-cheie, cum ar fi lanțul de aprovizionare, vânzările, marketingul, serviciul clienți, comerțul digital și experiența clienților. De fapt, până în 2025, mai mult de 25% din centrele de vânzări și servicii din marile organizații vor răspunde la apeluri din partea clienților mașini.

„Clienții mașini vor avea nevoie de propriile lor canale de vânzări și servicii, deoarece acestea efectuează tranzacții la viteze mari, iar volumul variabilelor de decizie pe care le utilizează depășește cu mult capacitățile umane”, a declarat Plummer. „Clienții mașini vor necesita talente, abilități și procese diferite care s-ar putea să nu existe într-o divizie axată pe clienții umani.”

Până în 2027, instrumentele GenAI vor fi utilizate pentru a explica aplicațiile de afaceri tradiționale și pentru a crea înlocuitori corespunzători, reducând costurile de modernizare cu 70%.
„Maturitatea modelelor lingvistice mari (LLM) oferă o oportunitate pentru directorii de informații (CIO) de a găsi un mecanism credibil și mult așteptat pentru modernizarea aplicațiilor de afaceri moștenite într-un mod rentabil”, a declarat Plummer.

Până în 2028, cheltuielile întreprinderilor pentru combaterea dezinformării vor depăși 30 de miliarde de dolari, canibalizând 10% din bugetele de marketing și de securitate cibernetică pentru a combate o amenințare pe mai multe fronturi
Cele mai eficiente dezinformări influențează mecanismele de luare a deciziilor oamenilor și ale mașinilor și pot fi extrem de greu de detectat și de oprit. Dezinformarea prezintă amenințări în trei domenii funcționale disparate: securitatea cibernetică, marketingul și inteligența artificială.

„Ascensiunea rapidă a GenAI a pus autorităților de reglementare pe foc cu privire la includerea dezinformării ca unul dintre riscurile asociate cu puterea și disponibilitatea tot mai mare a GenAI pentru actorii răi”, a declarat Plummer.

Până în 2027, 45% dintre directorii de securitate a informațiilor (CISO) își vor extinde atribuțiile dincolo de securitatea cibernetică, din cauza presiunii tot mai mari a reglementărilor și a extinderii suprafeței de atac
Ultima previziune spune că responsabilitățile pentru gestionarea securității și a activelor digitale sunt fragmentate între mai multe divizii și echipe, iar CISO supraveghează portofoliul general de active digitale. Acest lucru creează neconcordanțe în ceea ce privește sprijinul pentru dezvăluirile de reglementare, asigurarea securității digitale și gestionarea eficientă a incidentelor de securitate, reducând performanța generală a organizației.

Extinderea portofoliului CISO va permite o unificare a gestionării securității, asigurând supravegherea procesului consolidat de gestionare a incidentelor de securitate în întreaga organizație.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...