În cinci luni, 13 bănci au vândut doar un singur credit în programul Prima Maşină

Dacă în 2015 băncile comerciale au reuşit să vândă 193 de credite în cadrul programului Prima Maşină, acum se conturează un veritabil eşec al acestui program. Surse guvernamentale au declarat pentru ECONOMICA.NET că până la data de 19 mai a fost emisă o singură garanţie în acest program, chiar dacă dobânzile sunt de 4% - 6% faţă de 8% -10% la un credit de consum. Toate speranţele se îndreaptă acum către programul Rabla 2016, unde depunerea dosarelor pentru obţinerea voucherelor de maximum 6.500 de lei a început de ieri. Acest tichet poate deveni avans pentru un credit Prima Maşină.
Gabriela Ţinteanu - lun, 30 mai 2016, 21:00
În cinci luni, 13 bănci au vândut doar un singur credit în programul Prima Maşină

Potrivit unor surse guvernamentale, în 2016 a fost acordată o singură garanţie pentru Prima Maşină, cererea foarte slabă fiind motivată în principal de condiţiile de creditare care sunt similare celor de la creditele de consum. Cel puţin aşa le-au povestit reprezentanţii asociaţiilor din domeniul auto oficialilor statului.

Plafonul de 100 de milioane de lei alocat în 2016 celor 13 bănci participante la sistem este rămas din banii necheltuiţi în 2015 pentru acelaşi program. Pentru anul trecut, plafonul alocat garanțiilor emise pentru acest program a fost de 350 de milioane de lei. Până la finalul anului 2015, au fost acordate 193 de garanții.

Totuşi, dacă analizăm oferta băncilor care au afişat clar pe site-ul lor oferta de creditare pentru Prima Maşină, CEC, Alpha Bank, Banca Transilvania şi BRD, vom constata că dobânzile unui astfel de credit sunt cuprinse între 4% şi 6%, faţă de creditul de consum care începe de la o dobândă de peste 8%-10%.

În luna martie, guvernul a dat o hotărâre prin care încercă să stimuleze programul Prima Maşină. Astfel, voucherele obținute prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla) vor putea fi utilizate drept avans pentru achiziționarea unui autoturism nou prin Programul „Prima mașină”.

Prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, persoanele fizice beneficiază de garanții guvernamentale la contractarea creditelor pentru achiziționarea unui autovehicul nou al cărui preț nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Sesiunea de depunere a dosarelor în vederea validării producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor pentru Programul ‘Rabla 2016’, ce va include în acest an şi secţiunea ‘Rabla Plus’, a început să se deruleze de ieri, 30 mai, şi va dura până pe 3 iunie după cum a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În acest an, valoarea totală a programului este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei vor fi alocate extensiei ‘Rabla Plus’, prin care românii pot cumpăra maşini electrice 100%. Cuantumul tichetului valoric va fi tot de 6.500 de lei ca şi în anul anterior, în program fiind admise la casare maşinile mai vechi de opt ani.

Dacă adăugăm şi cei 100 de milioane de lei din programul Prima Maşină (unde voucherul poate constitui avansul de 5%), statul alocă 320 de milioane de lei pentru stimularea înnoirii parcului auto din România.

Te-ar mai putea interesa și
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, marţi, a unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat......
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...