UPDATE.În plin faliment, bulgarii de la Euroins reintră pe piață cu produse fără garanții în România. Mare atenție când cumpărați: Companiile și autoritățile statului, primele expuse!

Bulgarii din grupul Euroins, a căror firmă fanion (Euroins România) se află în plin procedură de faliment, reintră pe piața asigurărilor din România cu ajutorul unui SRL condus de fosta directoare de subscriere a societății falimentare. Vor ținti, de această dată, piața asigurărilor de garanții, acolo unde dispariția City Insurance a lăsat un gol semnificativ. Riscurile sunt importante. Ce trebuie să știți înainte de a le deveni client.
Şerban Buşcu - Dum, 19 nov. 2023, 22:01
UPDATE.În plin faliment, bulgarii de la Euroins reintră pe piață cu produse fără garanții în România. Mare atenție când cumpărați: Companiile și autoritățile statului, primele expuse!

UPDATE 21.11.2023: Compania bulgară  a revenit cu răspunsuri pentru întrebările trimise de noi. Le puteți parcurge în finalul materialului, acolo unde se aflau până acum doar întrebările.

Euroins Insurance AD, societate de asigurări notificată din 2007 pentru activități pe pașaport european inclusiv în România, a început să vândă pe piața locală. Menționăm că, potrivit legislației europene, orice firmă de asigurări din UE poate defsășura activități în altă țară UE printr-o simplă notificare. Autoritățile din țara gazdă, în acest caz ASF ,  nu au atribuții nici în sensul autorizării nici în sensul supravegherii respectivelor firme.

Bulgarii din grupul Euroins Insurance revin, astfel, în plin faliment al subsidiarei locale, Euroins România, fost lider în domeniul RCA, societate la care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  identificat un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro, situație confirmată deja de instanța Tribunalului București. De această dată, bulgarii nu vor mai vinde RCA, cel puțin pentru moment, însă vor practica toate celalalte clase de asigurări generale.

Cel mai important lucru pe care orice potențial cumpărător trebuie să îl știe este că , în cazul în care apar probleme cu plata daunelor va trebui să se adreseze autorităților din Bulgaria, pentru că cele din România nu au competențe în cazul firmelor care funcționează pe pașaport european. Mai mult, în caz de faliment, păgubiții nu sunt acoperiți de un fond de garantare, așa cum se întâmplă cu FGA în România, întrucât Bulgaria are o astfel de schemă doar pentru asigurările obligatorii. Nu în ultimul rând, chiar și eventualele petiții vor ajunge la Sofia, ASF fiind doar intermediar, în timp ce procesele se vor desfășura tot în țara vecină, după cum ne explică specialiști în domeniu.

 

Campioni absoluți ai reclamațiilor și proceselor pe firma din România. Un tipar de comportament vizibil încă de la debutul în România

Euroins România deține recordul tuturor timpurilor în ceea ce privește numărul de reclamații primite la ASF, dar și numărul de procese în instanță. Înainte să intre în faliment, Euroins avea cel puțin 15.00-20.000 de procese unice în instanță, pe spețe în care păgubiții acuzau probleme cu plata daunei.

Euroins a primit aproape 55.000 de petiții de la înființarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și până a intrat în faliment, arată date publice. Nicio altă societate, nici măcar cele care au falimentat între timp, nu se poate compara cu asigurătorul cu acționariat bulgar.  În aproape toți anii, societatea a avut cele mai multe reclamații și aceasta în ciuda faptului că a avut o concurență “redutabilă” în societăți ca Astra Asigurări, Carpatica Asig sau City Insurance, care au și ajuns în faliment.

Concret, Euroins a cumulat, conform calculelor noastre, peste 55.000 de petiții unice prin care păgubiți din accidente cu șoferi care aveau RCA la Euroins reclamau că nu le-a fost plătită dauna sau că a fost plătită cu mare întârziere sau doar parțial. Acestora li se adaugă mii de reclamații de neconformitate făcute de mandatari ai păgubiților (în general service-uri auto cărora Euroins nu le-a recunoscut devizul).

Mai mult decât atât, încă de la preluarea de către Euroins AD, în 2008, firma a fost sancționată constant de autorități, la fiecare 3-4 ani apărând o sancțiune majoră, toate din cauza nerespectări procedurilor de gestionare a daunelor sau a neregulilor în ceea ce privește constituirea rezervelor. Înainte să ajungă în faliment, Euroins a avut ridicată licența pentru vânzarea RCA, a ajuns sub administrarea FGA, a avut conduceri ssupendate și a plătit amenzi importante. În final a ajuns în faliment, nu înainte de a scoate, printr-un contract de reasigurare contsetabil, aproape toată rezerva de daune. A lăsat în urmă sute de mii de daune neplătite.

Riscuri substanțiale pentru persoanele fizice, dar mai ales pentru companii și autorități de stat. Eventualele procese pentru executarea silită a garanțiilor se vor ține în Bulgaria

Din informațiile Economica reiese că principala țintă vor fi asigurările de garanții, foarte căutate de brokeri pentru clienții lor persoane juridice cu activități în domeniul construcțiilor și infrastructurii în condițiile în care, după dispariția City Insurance, în această zonă a apărut un semnificativ deficit de ofertă. Pentru că, spre deosebire de City Insurance (unde procedurile de verificare erau mai degrabă o formalitate), societățile solide se uită foarte atent la capacitatea solicitantului înainte să emită astfel de polițe, Euroins a văzut aici o oportunitate.

Este foarte important de știut că beneficiarul polițelor de garanții nu este societatea care le achiziționează ci entitatea care recepționeaază lucrarea a cărei construcție este garantată prin respectiva poliță. De cele mai multe ori beneficiare sunt administrații locale (primării sau consilii județene), societăți ale respectivelor administrații (de exemplu societăți de apă și canal), companii sau agenții ale statului( CNAIR în principal). Conform legii, firmele care câștigă licitații pentu construcții ale entităților mai sus amintite trebuie să depună o garanție de bună execuție. Această garanție poate să fie sub formă de cash, garanție bancară sau asigurare de garanție. Pentru că din cele trei metode, asigurarea de garanție este de departe cea mai ieftină și nici nu presupune blocarea unor sume de bani, toți antreprenorii caută o astfel de soluție.

În cazul în care antreprenorul nu își duce la bun sfârșit lucrarea sau o duce greșit, asigurătorul ar trebui să despăgubescă beneficiarul. Este foarte important de spus că, în cazul Euroins AD, dacă apar probleme cu plata daunei, beneficiarul va trebui să se adreseze autorităților din Bulgaria. Cum o bună parte din aceste conflicte ajung în instanță, instituțiile precum primăriile din România sau CNAIR ar trebuie să meargă la Sofia pentru a cere instanței executare garanției, în cazul în care firma refuză să o facă de bună voie.  În mod evident, costurile unor astfel de proceduri sunt mult mai mari decât cele ale unei proceduri locale.

Ce i-am întrebat pe cei de la Euroins AD, ce nu ne-au răspuns bulgarii și ce este SRL-ul care le va folosi de interfață în România

Așa cum arătam și mai sus, Euroins AD va activa în România cu ajutorul societății Phoenix MGA Services, o firmă înființată anul acesta. Tremenul MGA (Managing General Agent) desemnează o formă de organizare în asigurări definită relativ recent în legislația europeană. Practic, un MGA reprezintă o entitate sofisticată, de obicei un broker de asigurări,  care preia integral sau parțial funcțiile specifice unei societăți de asigurare. Această entitate nu doar distribuie produsele firmei de asigurare cu care colaborează ci concepe produse de asigurare proprii în colaborare cu respectiva firmă și se ocupă inclusiv de gestionarea dosarelor de daună.

În cazul SRL-ului Phoenix, având în vedere inclusiv numărul redus de angajați, nu există niciun indiciu că ar desfășura o altă activitate cu excepția celei de colectare a primelor. De altfel, persoane care cunosc situația ne-au spus că aceasta va fi singura funcție a societății. Firma este condusă de Daniela Nicolae-Pora, fost director de subscriere, însă surse apropiate spun că de activitatea Phoenix nu este străină Tanja Blatnik, ultimul șef al Euroins România, astăzi în faliment.

Întrebările noastre și răspunsurile Euroins venite ulterior publicării textului inițial:

1) In ce an au notificat autoritatile bulgare pentru prima data Eurohold, Euroins sau orice alta entitate din grup in privinta intentiilor de a intra in tari din UE in baxa pasaportului european? 2) In ce an au notificat pentru prima data autoritatile bulgare pe cele din alte tari UE privind aceste intentii?

În primul rând, Euroins Insurance Company AD (Euroins Bulgaria/Euroins BG) este cel mai mare asigurător bulgar după valoarea primelor brute subscrise (PBS) și una dintre cele mai experimentate companii de asigurări de pe piața bulgară, cu o experiență de 25 de ani. Portofoliul companiei include peste 70 de produse care acoperă 18 tipuri de asigurări.

În al doilea rând, pe lângă piața bulgară, Euroins Bulgaria s-a dezvoltat ca o platformă internațională în creștere rapidă, extinzându-și serviciile și pe alte piețe europene. Aceasta a fost autorizată de către autoritatea de reglementare bulgară FSC să opereze în baza libertății de prestare a serviciilor (FOS – Freedom of Services) în România din 2007. Autoritatea de reglementare a asigurărilor din România a fost informată în mod corespunzător și instantaneu despre această autorizare de către FSC. Din 2007, informațiile despre această autorizație au fost publicate pe site-ul autorității de reglementare din România. Recent am observat că pentru o perioadă de peste 6 luni, aceste informații au fost retrase de actuala conducere a ASF, cu încălcarea legislației UE și române.

Pe lângă România, Euroins Bulgaria operează sub FoS în Spania din 2008, în Italia din 2015, în Grecia din 2015, unde operațiunile s-au transformat într-o sucursală în 2019 sub libertatea de stabilire (FoE), în Polonia din 2018 și în Olanda din 2020. A fost activ, în acest sens, și în Marea Britanie. Euroins este prezent și în Germania prin coasigurare în baza FoS din 2017. În prezent, piețele externe generează mai mult de jumătate din veniturile din prime ale companiei. Mai mult de jumătate din primele brute subscrise totale ale companiei sunt generate de asigurări non-RCA.

 

3) In ce an a a fost inregistrat Eurohold sau Euroins in baza de date EIOPA privind activitatile pe FOS?

Aceasta a fost o formă bilaterală de comunicare între autoritățile de reglementare din România și Bulgaria chiar înainte de înființarea EIOPA și aceste informații sunt prezente pe site-urile atât ale autorităților de reglementare bulgare, cât și pe cel al ASF, din 2007.

 

4) In ce tari activeaza acum Eurohold sau alte antitati din grup in baza pasaportului european? In cate tari se merge pe sistemul FOS si in cate pe FOE?

După cum am menționat mai sus, Euroins Bulgaria operează sub FoE în Grecia (printr-o sucursală) și sub FoS în Polonia, Olanda, Spania, Italia și Germania, oferind o varietate de produse de asigurare.

 

5) In ce tara are Eurohold cea mai notabila prezenta si care este dimensiunea afacerilor in respectiva tara?

În ceea ce privește afacerile de asigurări, Polonia și Grecia acumulează cea mai mare parte a afacerilor internaționale ale Euroins Bulgaria, generând aproximativ 40% din veniturile totale din prime ale companiei.

 

6) Ce clase de asigurari va practoca cu precadere Eurohold in Romania?

Euroins Bulgaria va oferi clienților săi persoane fizice și juridice din România servicii de asigurare non-RCA fiabile, accesibile și calitative, inclusiv asigurări de proprietăți, întrerupere a activității, accidente, răspundere civilă, garanții, călătorie în străinătate, precum și alte servicii de asigurare utilizate pe scară largă.

 

7) Sunt asigurarile facultative obiectul unei scheme de garantare in Bulgaria?

În primul rând, ca în fiecare stat membru al UE, în Bulgaria există un Fond de Garantare, care vizează segmentul asigurărilor RCA și protejează interesele tuturor cetățenilor, inclusiv pe cele ale tuturor cetățenilor din toate statele membre ale UE. Operațiunile sale garantează dreptul persoanelor asigurate în cazul accidentelor rutiere cu autovehicule neasigurate și asigură garantarea creanței asiguraților în caz de insolvență a unui asigurător.

În al doilea rând, la fel ca în toate celelalte state membre ale UE, inclusiv România, pentru toate celelalte tipuri de polițe diferite de cele RCA, persoanele asigurate de un asigurător bulgar, inclusiv cele ale Euroins Bulgaria, sunt protejate de activitățile de supraveghere ale autorităților locale relevante, organism de reglementare financiar care menține stabilitatea și transparența pe sectorul financiar nebancar, inclusiv pe cel al asigurărilor, prin mijloace legale, administrative și informaționale. Fiecare companie de asigurare din UE, inclusiv Euroins Bulgaria, respectă o serie de legi europene și naționale, acte legislative secundare, rate de capital și lichiditate și indicatori pentru a-și garanta stabilitatea și transparența, care au fost verificate periodic de același organism de reglementare, zilnic. În plus, similar tuturor celorlalte state membre ale UE, inclusiv România, fiecare asigurător bulgar, inclusiv Euroins Bulgaria, a fost supus unei serii de evaluări și audituri internaționale de bilanț de-a lungul anilor care au asigurat că a respectat toate regulile și normele UE și naționale.. Și nu în ultimul rând, toate tipurile de polițe de asigurare sunt reasigurate de reasigurători, ceea ce reprezintă o protecție în plus pentru clienții asigurați.

 

8) In cazul aparitiei unor nemultumiri (Euroins a inegstrat recorduri de reclamatii si procese) carei institutii sau autoritati se vor putea adresa clientii Eurohold din Romania? 9) Eventualele procese se vor desfasura in Romania sau in Bulgaria?

În primul rând, evidența numărului de plângeri și procese menționate de dumneavoastră este o pură manipulare și inexistentă, așa cum am subliniat de multe ori. În urmă cu mai bine de un an și înainte de disputa cu ASF, Euroins România a informat toate părțile interesate, prin date și indicatori concreți, că a scăzut drastic numărul de reclamații ale clienților împotriva acesteia. Compania a fost lider pe piața din România și ca atare a fost mai mult decât firesc să înregistrăm un număr absolut mai mare de reclamații decât restul jucătorilor de pe piață. Oricum, Euroins Romania a îmbunătățit rapid și substanțial acest indicator precum și experiența clienților, depășindu-și în acest sens competitorii cu o cotă de piață mai mică la acel moment. Să nu uităm faptele și cifrele pe care Euroins România le-a prezentat și comentat anterior și doar un exemplu – în domeniul procesării cererilor, perioada de la depunerea cererii solicitantului până la data plății fusese redusă cu 86%, la doar cinci zile.

În al doilea rând, cea mai mare parte a proceselor a fost declanșată din cauza tentativelor câtorva ateliere de reparații auto controlate de una și aceeași persoană, mai exact din cauza practicilor de suprapreț ale acelorași ateliere de reparații auto, fapt bine cunoscut de întreaga piață și de autorități.

În ceea ce privește întrebarea la care instituție sau autoritate se adresează clienții Euroins Bulgaria din România în caz de nemulțumire, răspunsul este: aceleași la care se adresează și în cazul zecilor de alți asigurători internaționali care își desfășoară activitatea în România sub FoS. Operațiunile de asigurare în cadrul FoS sunt un algoritm și un mecanism aprobat în UE, care este activ de mulți ani în toate statele membre. O dispută în acest sens este ca și cum ai pune la îndoială existența UE, a pieței unice și chiar a zonei Shengen dacă vrei. Nu am dori să participăm la o astfel de dispută, deoarece suntem cu toții membri ai acestei uniuni și ar trebui să împărtășim valorile acesteia și să-i respectăm regulile și principiile.

 

10) Eurohold va vinde in Romania prin intermediul Phoenix MGA Services S.R.L. Ce reprezinta termenul MGA?

Phoenix este înființată de către grupul nostru de asigurări exact cu referire la autorizația noastră de a opera în România în condițiile de liberă prestare a serviciilor. Scopul Phoenix este de a asista Euroins Bulgaria cu cunoștințele și expertiza locală în evaluarea riscurilor care trebuie asigurate.

 

11) Doamna Tanja Blatnik, fost CEO Euroins Romania, are sau va avea vreo implicare in proiect? Daca da, de pe ce pozitie?

Consiliul de administrație al Euroins BG este format din trei profesioniști cu 20 până la 30 de ani de experiență în sector (detalii aici). În România, acesta va fi reprezentat de Daniela Nicolae-Pora, director general Phoenix.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...