Încă două locomotive Transmontana, fabricate la Craiova, sunt livrate transportatorului de marfă Constantin Grup

Locomotivele Transmontana TM 083 si TM 084 intră în parcul transportatorului feroviar de marfă Constantin Grup, cu sediul în București, potrivit România Feroviară. Operatorul român mai deține încă două locomotive fabricate de Softronic Craiova.
Anemona Andone - vin, 15 mart. 2024, 14:00
Încă două locomotive Transmontana, fabricate la Craiova, sunt livrate transportatorului de marfă Constantin Grup

„Astăzi Constantin Grup mai adaugă în parcul său încă 2 locomotive Transmontana v3.2 produse în Softronic, respectiv care se alatura parcului actual, împreună cu TM 069 și TM 074. Toate cele 4 locomotive vor fi utilizate de Constantin Grup pe teritoriul României și al Ungariei”, precizează România Feroviară.

De asemenea, Constantin Grup mai achiziționează încă o locomotivă fabricată la Craiova, respectiv TM 089, programată să intre în serviciul comercial de marfă undeva prin noiembrie anul curent, conform sursei citate.

Constantin Grup a devenit oficial client Softronic în septembrie 2022, atunci când a semnat un contract pentru achiziționarea a 2+2 locomotive TransMontana v3.2. Prima locomotivă livrată și intrată în serviciul comercial pentru operator a fost TM 069. Următoarea locomotivă (TM 074), produsă pentru Constantin Grup, a fost livrată la jumătatea anului 2023.

În ciuda cererii din sectorul privat pentru locomotivele de la Craiova, inclusiv de la transportatori din afara țării, producătorul român nu a putut participa la licitații ale statului român.

Pe 29 ianuarie 2024, Alstom și Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) au semnat un contract pentru livrarea a 16 locomotive electrice Traxx 3 MS și 20 de ani de servicii de mentenanță asociate. Contractul, în valoare totală de aproximativ 150 de milioane de euro, extinde colaborarea Alstom cu ARF în domeniul materialului rulant. Perioada de 20 de ani de mentenanță și reparații poate fi prelungită cu încă 20 de ani prin încheierea unui acord adițional. Aceste locomotive vor fi produse la fabrica Alstom din Kassel, Germania.

Întrebat de ce locomotivele nu au fost cumpărate de la producător din România, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat ulterior că „cei care au făcut PNRR-ul” pentru aceste 16 locomotive electrice au trecut specificații pe patru osii. „În România se fac pe șase, la compania din Craiova. Acea mică specificație a eliminat un producător român”, a explicat în ianuarie șeful Transporturilor.

FOTO: Facebook Softronic

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% cât s-a înregistrat în luna anterioară, informează Agenţia......
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...