Încă trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Ploieşti ar putea fi gata pe 12 decembrie, dacă nu plouă şi nu ninge

Încă trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Braşov ar putea deschişi traficului până pe 12 decembrie, dacă vor fi condiţii meteo prielnice lucrărilor, a spus pentru ECONOMICA.NET Eduard Hanganu, şeful Consitrans, consultantul lucrării.
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 22:01
Încă trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Ploieşti ar putea fi gata pe 12 decembrie, dacă nu plouă şi nu ninge

Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunţat data de 20 decembrie ca termen pentru finalizarea lucrărilor în vederea deschiderii traficului pe cei trei kilometri din autostrada A3, de la Şoseaua de Centura până în strada Popasului, potrivit Hotnews.ro.

Întrebat dacă acesta este un termen realist, Eduard Hanganu, preşedintele Consitrans, consultantul care se ocupă de proiect, a spus că lucrările ar putea fi terminate şi mai repede, respectiv pe 12 decembrie, dacă vremea va permite acest lucru.

„Dacă vremea e cum trebuie, sunt şanse ca lucrările să fie gata pe 10-12 decembrie”, a spus Eduard Hanganu, precizând că lucrările de finisaje care mai trebuie efectuate nu pot fi executate în condiţii de ploaie şi frig. De exemplu, aplicarea vopselei de marcaj nu se poate face dacă temperatura coboară sub 10 grade.

„Dacă plouă o săptămână, oprim lucrările”, a mai spus Hanganu, menţionând că fiecare zi de ploaie va însemna încă o zi de întârziere.

Problema cu PUZ Voluntari, încă nerezolvată

În paralel cu lucrările de execuţie, încă se lucrează la documentaţia pentru acest proiect.

Dragoş Stelniceanu, arhitectul-şef al Primăriei Voluntari, a spus pentru ECONOMICA.NET că problema cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) încă nu a fost rezolvată. Potrivit acestuia, pentru proiectul autostrăzii mai trebuie obţinut Acordul de Mediu, necesar completării documentaţiei pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire. Stelniceanu estimează că până va fi terminată lucrarea, va fi gata şi PUZ-ul.

Pentru a nu ţine lucrările pe loc din motive birocratice, constructorii ar executa porţiunea de autostradă din Voluntari pe baza autorizaţiei de construire din 2008, obţinută după un PUZ vechi, care însă nu mai este valabil, conform surselor Economica.net.

Octombrie este prima lună în care este menţionat oficial pe site-ul CNAIR, fosta CNADNR, un grad de execuţie pentru acest proiect. Mai exact, acesta este de 6% pentru luna menţionată.

Compania de Drumuri a relicitat în mai 2015 această porțiune din autostradă, după ce în perioada februarie-martie 2015 a făcut recepția lucrărilor pentru tronsonul cuprins între km. 3,32 si 7,4, iar pentru prima bucată a reziliat contractul cu compania italiană Impresa Pizzarotti.

CNADNR a semnat în decembrie 2015 contractul pentru constructia celor 3,3 kilometri din autostrada Bucureşti – Ploieşti care intră în Capitală prin zona Petricani. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit Asocierii Aktor – EuroConstruct Trading 98 şi are o valoare totală de 129,18 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie anul acesta iar termenul de finalizare este noiembrie 2017, conform contractului. Perioada de garanție acordată lucrărilor este de 48 de luni de la data semnării Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Deşi valoarea contractului pare mare la prima vedere, circa 30 de milioane de euro pentru 3,3 kilometri, trebuie precizat că sectorul de autostradă in cauză este unul cu câte trei benzi pe sens şi prevede şi realizarea a două poduri pentru autostradă, unul peste strada Popasului şi altul peste calea ferată Bucureşti-Constanța. Pe lângă finalizarea celor două mari noduri incluse în contract (centura Bucuresti şi Moara Vlăsiei), proiectul vizează şi amenajarea unor noduri rutiere la Strada Popasului şi în zona Gherghiței – Petricani.

Traseul autostrăzii începe din strada Petricani – Fabrica de Glucoză, în apropiere de Mobexpert. Este o intersecție în cruce în zona Petricani, apoi proiectul are în vedere construcția unor noduri rutiere în zona Gherghiței și în Voluntari, la Strada Popasului. Nodul rutier din zona Gherghiței face legătura sectorul 2 spre sudul Capitalei. Nodul rutier din zona Petricani asigură legătura cu partea de nord a Bucureștiului. După ieşirea din Capitală, traseul autostrăzii trece în apropiere de localitatea Voluntari, apoi secțiunea se racordează la autostrada deja construită.

Cei 3,3 km de autostradă „urbană” nu vor avea bandă de urgență, dar vor exista trei benzi pentru circulație. De asemenea, constructorul este obligat să realizeze și sistemul de iluminare și să monteze panouri fonoabsorbante pentru a reduce zgomotul, în condiţiile în care această porţiune este aproape de clădiri.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...