Începe anul şcolar 2017-2018. Calendarul examenelor şi toate schimbările

Aproximativ 2,3 milioane de elevi şi copii de grădiniţă din învăţământul preuniversitar vor începe luni cursurile anului şcolar 2017-2018. Dintre aceştia, 165.000 sunt elevi de clasa pregătitoare, iar aproape 400.000 sunt copii de grădiniţă.
Economica.net - lun, 11 sept. 2017, 05:10
Începe anul şcolar 2017-2018. Calendarul examenelor şi toate schimbările

Cursurile noului an şcolar însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni).

Structura noului an şcolar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 – 2 februarie 2018) şi semestrul al II-lea (12 februarie 2018 – 15 iunie 2018).

Elevii de clasa a V-a vor învăţa în prima parte a semestrului I după un Compendiul introductiv pentru gimnaziu până la finalizarea manualelor necesare acestei clase.

Vacanţe 2017 – 2018

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (23 decembrie 2017 – 14 ianuarie 2018), vacanţă intersemestrială (3 – 11 februarie 2018), vacanţa de primăvară (31 martie – 10 aprilie 2018) şi vacanţa de vară (16 iunie – 9 septembrie 2018).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 28 octombrie – 5 noiembrie 2017.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018.

Potrivit MEN, nu vor avea loc cursuri în zilele libere prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil în învăţământ.

Teze, evaluări, evaluări naţionale şi olimpiade şcolare

Tezele vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Evaluările naţionale la clasa a II-a a IV-a şi a VI-a se vor desfăşura în intervalul 7-24 mai.

Evaluarea elevilor la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 7 – 10 mai. Probele scrise la limba română şi limba maternă sunt programate pe 7 mai, fiind urmate, a doua zi, de testele de citire la cele două discipline. Proba de matematică este prevăzută pentru data de 9 mai, iar proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii minorităţilor naţionale se va desfăşura pe 10 mai.

Evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a are următorul calendar: Limba română – pe 15 mai, Matematică – 16 mai şi limba maternă – 17 mai.

Elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V – VI) în zilele de 23 mai (limbă şi comunicare) şi 24 mai (matematică şi ştiinţele naturii).

Absolvenţii claselor a VIII-a vor susţine prima probă a Evaluării Naţionale la limba şi literatura română, scris, în data de 11 iunie 2018.

Următoarea probă scrisă (matematică) se va desfăşura în data de 13 iunie, iar ultima (limba şi literatura maternă) va fi organizată în 14 iunie.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12,00) şi în aceeaşi zi, intervalul orar 14,00 – 19,00 se vor depune contestaţiile. Acestea vor fi soluţionate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afişarea rezultatelor finale.

Potrivit calendarului, înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 4 – 8 iunie 2018.

Cursurile şcolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

Bacalaureat 2018

Prima sesiune a examenului naţional de bacalaureat va începe în luna februarie, cu probele de evaluare a competenţelor, urmând ca în iunie să se desfăşoare probele scrise.

Astfel, în 12 şi 13 februarie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), care va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în 14-15 februarie.

În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 21 şi 22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Prima probă scrisă – Limba şi literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba şi literatura maternă – Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura vineri, 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12,00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12,00 – 16,00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

Înscrierile pentru susţinerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a şi a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat are următoarea structură: 10 – 13 iulie înscrierea candidaţilor, 27 iulie înscrierea candidaţilor care au promovat examenele de corigenţe.

Pe 20 august se va susţine proba scrisă la Limba şi literatura română, pe 21 august – cea la Limba şi literatura maternă, 22 august – proba obligatorie a profilului, iar pe 23 august – proba la alegere a profilului şi specializării.

Între 24 şi 27 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 29 şi 30 august – evaluarea competenţelor digitale.

În zilele de 30 şi 31 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Pe 1 septembrie vor fi afişate rezultatele (până la ora 12,00) şi vor fi depuse contestaţiile, între orele 12,00 şi 16,00. Pe 6 septembrie vor fi făcute publice rezultatele finale.

La finalul lunii august ministrul Liviu Pop spunea că doreşte o decongestionare a materiei pentru absolvenţii de liceu care vor susţine bacalaureatul.

‘Aducem o decongestionare a materiei pentru elevii care susţin examenul de Bacalaureat. (…) Evident că şi pe zona de evaluare venim cu elemente suplimentare de siguranţă – nu vom mai plimba lucrările dintr-un judeţ în altul şi profesori în centrele de evaluare’, afirma ministrul.

Tot ca o noutate, el preciza că lucrările vor fi scanate şi securizate cu ajutorul STS.

‘Se vor corecta de către profesori sau în centrul de corectare sau pe un laptop sau calculator sau acasă, unde doresc, totul cu o securizare clară. Nu va şti niciun profesor lucrarea cărui elev o corectează. Vom pilota aceste două noutăţi în luna ianuarie, la Evaluarea Naţională, şi februarie-martie, la examenul de Bacalaureat’, afirma Pop, care preciza că pilotarea va fi făcută în zece judeţe.

Potrivit acestuia, astfel vor scădea costurile aferente procesului de corectare, dar şi presiunea care ar putea fi pusă pe profesor.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, declara pe 9 august, într-o conferinţă de presă, că a emis un ordin care prevede că toate materialele didactice auxiliare nu mai sunt valabile şi preciza că este nevoie de o revizuire, în condiţiile în care acest lucru nu s-a mai realizat din anul 2002.

Pop menţiona că va fi modificată Hotărârea de Guvern prind funcţionarea Consiliului Naţional de Evaluare şi Examinare în aşa fel încât de evaluarea materialelor didactice auxiliare să se ocupe această instituţie.

‘Nu va putea aviza decât dacă profesorul sau învăţătorul înaintează acest auxiliar şi este aprobat de consiliul profesoral al unităţii şcolare şi are avizul conform al Inspectoratului Şcolar şi asociaţiei de părinţi din unitatea şcolară’, spunea reprezentantul MEN.

Şcoala altfel

Programul naţional ‘Şcoala altfel’ are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018 pe baza unei planificări, la decizia şcolilor.

Desfăşurarea programului ‘Şcoala altfel’ nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale.

Proiectul de lege a manualului intră în dezbatere publică

Proiectul de lege a manualului va intra în dezbatere publică începând de luni, potrivit unui anunţ făcut în luna august de ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

‘Tot ceea ce a funcţionat până în momentul de faţă în zona manualului şcolar va fi inclus în această lege. Vom rezolva şi probleme pe care nu le-a putut rezolva legislaţia, adică Legea educaţiei naţionale, în cei 26 de ani. Este o lege a manualului şcolar absolut necesară’, a afirmat Pop la un post de televiziune.

Referindu-se la modificarea Legii educaţiei naţionale, ministrul a spus că anul viitor va fi depus în Parlament un proiect în acest sens.

Întrebat ce se doreşte a fi modificat prin noua lege, Pop a răspuns: ‘Sunt propuse cinci teme mari: una este legată de structura şi caracteristicile evaluării, a doua – de învăţământul pentru persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, învăţământul pentru persoanele cu tulburări de învăţare, copiii şi tinerii capabili de performanţe înalte, organizarea consiliilor de administraţie în unităţile de învăţământ preuniversitar şi altele’.

El a precizat însă că nu este ‘absolut nimic bătut în cuie’.

 

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...