Închirierile de spaţii industriale s-au dublat în prima jumătate a anului faţă de acelaşi interval din 2018

Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în prima jumătate a anului s-a dublat față de prima jumătate a anului trecut, ajungând la  240.700 de metri pătrați față de aproximativ 100.800 de metri pătrați. Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea de spații industriale și logistice din țară, respectiv 43% (aproximativ 103.600 metri pătrați), acesta fiind urmat de Slatina (62.000 metri pătrați), Oradea (34.000 metri pătrați) și Timișoara, cu aproape 22.300 de metri pătrați tranzacționați, potrivit consultantului imobiliar JLL.
Răzvan Zamfir - lun, 15 iul. 2019, 07:08
Închirierile de spaţii industriale s-au dublat în prima jumătate a anului faţă de acelaşi interval din 2018

Având în vedere evoluțiile din prima jumătate a anului, așteptările JLL privind cererea din 2019 sunt optimiste, astfel, compania așteaptă un volum de tranzacții comparabil cu cel înregistrat în ultimii 3 ani, în jurul a 500.000 metri pătrați/an.

JLL a înregistrat în primul semestru o cotă de piață de aproape 30% din volumul tranzacțiilor de închiriere de spații industriale și logistice intermediate de consultanții imobiliari. 

„Trebuie să ținem cont însă de două aspecte. Primul este acela că piața industrială a raportat în ultimii trei ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor și a logisticienilor. Al doilea element îl reprezintă faptul că majoritatea companiilor care furnizează servicii logistice și-au consolidat deja operațiunile pentru a răspunde volumului crescut de mărfuri generat de ascensiunea consumului din ultimii ani”, a declarat Costin Bănică, head of Industrial Department JLL România.

Avans al companiilor din automotive

Ar putea însă să vedem o creștere a cererii pentru spații de producție și industriale, mai ales din partea companiilor care activează în sectorul automotive. De remarcat e faptul că în primul semestru, peste jumătate din cerere (121.600 metri pătrați) a venit din partea companiilor de producție, majoritatea din domeniul automotive.

„Anumite companii din sectorul auto traversează o perioadă de tranziție spre producția de componente pentru autovehicule electrice. România ar putea profita de această tranziție și ar putea atrage investiții importante din partea marilor companii pentru acest tip de capacități de producție. În acest context, preconizăm o creștere a cererii de spații de producție în perioada 2020-2022”, adaugă Costin Bănică.

Un alt trend remarcat pe piață în acest an și care generează o parte a cererii este migrarea companiilor din spațiile pe care le ocupă în locații amplasate pe foste platforme industriale, în proiecte moderne.

„Observăm un interes sporit al dezvoltatorilor de a oferi suprafețe mai mici, de 1.500-3.000 metri pătrați, din dorința de a acomoda cererea în creștere din partea companiilor care își mută activitatea din spații de pe vechile platforme industriale în proiecte industriale moderne. Această migrare are la bază, pe de o parte, dorința companiilor de a oferi angajaților condiții mai bune de lucru, iar pe de altă parte, este determinată și de reglementările mai stricte legate de autorizația de securitate la incendiu”, conchide Bănică.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...