Incident în Marea Neagră: Un avion de vânătoare rusesc a zburat la doar trei metri de unul american

Un avion de vânătoare rusesc, care zbura cu viteză mare, s-a apropiat la o distanţă de 10 picioare (aproximativ trei metri) de un avion de recunoaştere american în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre la sfârşitul lunii trecute, au declarat joi pentru CNN mai mulţi responsabili din domeniul apărării al SUA.
Economica.net - vin, 12 iun. 2015, 08:33
Incident în Marea Neagră: Un avion de vânătoare rusesc a zburat la doar trei metri de unul american

Avionul militar rus zbura la aceeaşi altitudine cu nava de recunoaştere americană, iar apoi brusc a încetinit şi a urmărit un timp nava de zbor americană, înainte de a părăsi zona la 30 mai, potrivit aceloraşi oficiali militari.

La un moment dat, distanţa dintre cele două avioane nu depăşea trei metri. Cu toate acestea, avionul forţelor aeriene ale SUA nu a luat nicio măsură de evitare, iar alte detalii legate de acest incident nu sunt momentan disponibile.

Aceiaşi responsabili din domeniul apărării nu au putut să precizeze dacă un protest diplomatic a fost înaintat părţii ruse în legătură cu acest incident.

Informaţii survin la câteva luni după un alt incident între SUA şi Rusia în spaţiul aerian al Mării Baltice, când un avion american de tip RC-135U care zbura pe un traseu de rutină în spaţiul aerian internaţional a fost interceptat de un avion de vânătoare rusesc SU-27 Flanker într-un mod descris de autorităţile americane ca ‘periculos şi neprofesionist’.

La începutul acestei luni, forţele navale ale SUA au dat publicităţii, într-un gest mai puţin obişnuit, a unei înregistrări video în care se vede cum un bombardier rus Su-24 trece în zbor prin partea dreaptă a distrugătorului de rachete ghidate USS Ross în Marea Neagră.

USS Ross se afla la 25 de mile distanţă de coasta Crimeii, în apele internaţionale, în momentul în care s-au apropiat şase avioane de tip Su-24.

Înregistrarea a fost difuzată pentru a preciza că avioanele şi nava au avut o întâlnire de rutină, contrar afirmaţiilor din presa rusă care a scris că nava de război americană şi-a schimbat cursul în urma acestei ‘întâlniri’.

În această înregistrare se vede cum un avion de vânătoare rus vine din depărtare şi apoi trece rapid pe lângă nava de război americană.

Aeronava rusă nu avea armament la bord, potrivit unui oficial american din domeniul apărării, şi toată problema a fost considerată de rutină.

Au existat mai multe interacţiuni între avioane militare ale NATO şi Rusiei care au survolat spaţiul aerian din Marea Neagră şi Marea Baltică, pe fondul crizei ucrainene.Astfel de incidente nu pot decât să provoace îngrijorare, deoarece reprezintă un pericol real pentru avioane şi echipajele lor, spun observatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...