Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în luna mai

Încrederea în economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna mai, în condiţiile în care Banca Central Europeană analizează posibilitatea de a lua noi măsuri pentru a stimula creşterea economică şi a evita riscul de deflaţie, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 28 mai 2014, 10:38
Încrederea în economia zonei euro a crescut peste aşteptări în luna mai

Potrivit datelor publicate miercuri de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a crescut până la 102,7 puncte în luna aprilie de la nivelul de 102 puncte în luna aprilie. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mare decât estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg care mizau pe o creştere până la 102,2 puncte. În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut uşor cu 0,2 puncte, până la 106,5 puncte.

‘Încrederea în economie se îmbunătăţeşte graţie creşterii încrederii consumatorilor şi companiilor’, a declarat analistul Danske Bank, Pernille Bomholdt Nielsen. ‘Modificarea sentimentului va declanşa o creştere a cererii pentru investiţii şi bunuri de folosinţă îndelungată, ceea ce va conduce la o relansare mai puternică în a doua jumătate a anului’ a adăugat analistul.

În rândul statelor membre, încrederea a crescut cu 0,4 puncte în Spania, cu 0,5 puncte în Italia, cu 0,7 puncte în Germania şi cu 1,3 puncte în Olanda. În rândul principalelor cinci economii din zona euro, doar Franţa a înregistrat o scădere a încrederii (minus 0,4 puncte).

Pe sectoare de activitate, încrederea a crescut cu 0,5 puncte în industrie, graţie optimismului directorilor de companii cu privire la producţia viitoare şi a unei analize mai pozitive cu privire la carnetul de comenzi. De asemenea, încrederea a crescut cu 0,3 puncte în sectorul serviciilor.

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a declarat săptămâna aceasta că BCE analizează posibilitatea adoptării unor măsuri care să stimuleze creditarea către companii şi gospodării pentru a stimula crearea de locuri de muncă şi creşterea economică. În primele trei luni ale anului economia zonei euro a înregistrat al patrulea trimestru consecutiv de creştere iar inflaţia este la mai puţin de jumătate faţă de ţinta avută în vedere de BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...