1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 18 º

Extern

Încrederea în economia zonei euro a scăzut în luna aprilie din cauza tensiunilor din Ucraina

Încrederea în economia zonei euro a scăzut în mod surprinzător în luna aprilie, cel mai probabil ca urmare a tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia după anexarea peninsulei Crimeea, transmite Bloomberg.

29 apr, 2014 | Agerpres

Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut până la 102 puncte în luna aprilie de la nivelul de 102,5 puncte în luna martie, acesta fiind primul declin înregistrat după luna aprilie 2013. Cifra comunicată de Executivul comunitar este mai mică decât estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg care mizau pe o creştere până la 102,9 puncte.

În ansamblul Uniunii Europene, indicele sentimentului economic a crescut la 106,2 puncte de la 105,3 puncte în luna martie, însă această creştere s-a datorat în mare parte optimismului din Marea Britanie, ţară unde încrederea în economia a atins un nivel de vârf de 119,5 puncte în luna aprilie, în creştere de la 112,8 puncte în luna martie.

În zona euro, scăderea încrederii a fost una amplă, fiind înregistrate scăderi în Germania, Franţa, Spania şi Olanda. În afara zonei euro, încrederea în economie a scăzut în Polonia şi România, ambele state având graniţă cu Ucraina.

'Sentimentul reflectă o deteriorare a mediului global', a declarat analistul Commerzbank AG, Christoph Weil. 'Pe fondul crizei dintre Rusia şi Ucraina precum şi a încetinirii economiei Chinei este puţin probabil ca avansul economiei să accelereze în zona euro', a adăugat analistul.

Datele arată că în zona euro încrederea a scăzut în toate cele cinci sectoare de activitate economică. În luna aprilie, încrederea în sectorul industrial a scăzut la minus 3,6 puncte de la minus 3,3 puncte în luna martie, în timp ce în sectorul serviciilor încrederea a scăzut la 3,5 puncte de la 4,5 puncte în luna martie. O veste bună o constituie faptul că încrederea consumatorilor a scăzut până la minus 8,6 puncte, mai bine decât scăderea de minus 8,7 puncte raportată iniţial.

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi a declarat săptămâna trecută că BCE ar putea să demareze un program de relaxare cantitativă dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi. Eurostat va da publicităţii miercuri o estimare privind rata anuală a inflaţiei în luna aprilie, iar următoarea decizie de politică monetară a BCE este aşteptată pentru data de opt mai.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO