Indecizie fără precedent în rândul alegătorilor francezi înaintea alegerilor prezidenţiale – sondaj

Cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, 43% dintre alegători încă nu ştiu cu cine să voteze, conform unui sondaj dat publicităţii vineri, rezultate ce relevă incertitudinea din jurul campaniei electorale din această ţară, relatează Reuters.
Economica.net - vin, 24 mart. 2017, 08:39
Indecizie fără precedent în rândul alegătorilor francezi înaintea alegerilor prezidenţiale - sondaj

În genere, sondajele de opinie arată că Emmanuel Macron, centrist-independent, şi lidera extremei drepte Marine Le Pen ar putea să câştige primul tur de scrutin din 23 aprilie, iar al doilea tur, din 7 mai, ar putea fi câştigat de Macron cu uşurinţă.

Dar sondajul de opinie al Institutului Odoxa pentru postul de radio Franceinfo relevă că 43% dintre alegători nu au ales încă un candidat pentru care să voteze în primul tur de scrutin, ceea ce reflectă, conform institutului, o ‘incertitudine fără precedent în istoria electorală franceză’.

‘Nivelul de indecizie cu privire la candidaţi este absolut excepţional’, subliniază Odoxa.

Investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea ca Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, antieuropean şi antiimigraţie, să câştige alegerile şi să scoată Franţa din zona euro.

Sondajul a relevat că alegătorii potenţiali pentru candidaţii de dreapta – Le Pen şi conservatorul Francois Fillon – sunt mai constanţi în opţiunea lor decât potenţialii alegători ai lui Macron şi cei mai importanţi candidaţi de stânga, Benoit Hamon şi Jean-Luc Mélenchon.

Un procent de 60% dintre potenţialii alegători ai lui Le Pen şi 57% dintre cei ai lui Fillon sunt decişi cu privire la candidatul lor în comparaţie cu 47% pentru Macron, 44% pentru Melenchon şi 40% pentru Hamon, conform sondajului citat.

Favorit la începutul campaniei, Fillon a scăzut în sondaje după informaţiile din mass-media de la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit cărora el şi-ar fi plătit soţia Penelope şi doi dintre copii cu mii de euro din fonduri publice pentru locuri de muncă fictive la biroul său pe când era parlamentar.

Într-un interviu televizat, Fillon l-a acuzat joi pe preşedintele Francois Hollande de a fi implicat în ceea ce el pretinde că este un complot al guvernului, care face posibile scurgeri de informaţii devastatoare către mass-media despre afacerile sale pentru a-i distruge şansele de a fi ales.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...