UPDATE: Degringoladă în Guvern din cauza indemnizaţiilor mamelor cu drepturi de autor

UPDATE: Surse oficiale din Ministerul Muncii au spus că această situaţie este deja în vizorul lor şi că vor supune spre aprobare guvernului un act normativ care să reglementeze problema. dar cât va dura până să intre şi în vigoare, greu de precizat, potrivit stirileprotv.ro. Şi asta după ce, surse guvernamentale au declarat joi, pentru Economica.net că nu s-a schimbat nimic şi se plătesc în continuare indemnizaţiile pentru creşterea copilului persoanelor care au venituri din drepturi de autor.
Ionut Tudorica - joi, 06 sept. 2018, 11:36
UPDATE: Degringoladă în Guvern din cauza indemnizaţiilor mamelor cu drepturi de autor

Ministerul Muncii a precizat că va propune un act normativ care să reglementeze această situație, dar cum legea nu se aplică retroactiv, mamele sau tații care intră în post natal ar trebui să primească sume compensatorii, potrivit stirileprotv.ro

Actorii, arhitecţii, traducătorii, scriitorii. Sunt doar câteva profesii în care legile muncii nu sunt în acord cu cele ale finanţelor. Concret, codul fiscal intrat în vigoare la sfârşitul lui martie 2018 a exclus din cadrul veniturilor din activităţi independente drepturile de autor, încadrate într-o categorie separată. Doar căordonanţa din 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară spune tocmai pe dos: că aceste sume pot fi calculate din salariu, activităţi independente şi activităţi agricole.

Femeile care au venituri din drepturi de autor primesc indemnizaţie din drepturi de autor. Nu s-a schimbat nimic, în afara faptului că persoanele care au astfel de venituri trebuie să depună Declaraţia unică pentru a fi luate în evidenţă cu astfel de venituri, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale. Un comunicat emis azi de deputatul USR Iulian Bulai, „Femeile cu venituri din drepturi de autor, lăsate de coaliţia PSD-ALDE fără indemnizaţia de creştere a copilului” a circulat azi în media, politicianul având un exemplu concret în acest sens. 

„Nu s-a schimbat nimic. Se plătesc în continuare indemnizaţiile pentru creşterea copilului persoanelor care au venituri din drepturi de autor. Probabil că doamna actriţă nu şi-a depus Declaraţia unică şi astfel nu figurează în evidenţe cu astfel de venituri. Declaraţia nu se depune singură”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse guvernamentale.

Deputatul USR Iulian Bulai a emis azi un comunicat în care avertizează că femeile care au avut venituri din drepturi de autor riscă să nu primească indemnizația de creștere a copilului, din cauza incompetenței Guvernului PSD-ALDE.

„O modificare, din martie 2018, a Codului Fiscal a schimbat definiția veniturilor din activități independente din articolul 67, stipulat în OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația de creștere a copilului, iar Ministerul Muncii nu s-a grăbit deloc, în cele cinci luni care au trecut, să modifice corespunzător și ordonanța în cauză.

A., o actriță care a născut în iulie și care are doar venituri din drepturi de autor, ar fi trebuit să primească o indemnizație de creștere a copilului de 5.000 lei/lună. Va primi, în schimb, 3.000 lei/lună pentru că i s-a scos din calculul indemnizației venitul din aprilie până în iulie.

Al., în schimb, o arhitectă care va naște în septembrie și care a avut venituri și din salariu și din drepturi de autor, va primi o indemnizație de 1.250 lei/lună (cea minimă), în loc de 4.500 lei/lună pentru că la calcul nu i se iau în considerare veniturile din drepturi de autor din ultimele cinci luni”, scrie în comunicat.

Deputatul USR Iulian Bulai semnalează că în cazul mamelor care vor naște în martie 2019, niciun leu din drepturi de proprietate intelectuală nu va fi luat în calcul la stabilirea indemnizației de creștere a copilului. 

Indemnizaţia pentru creşterea copilului (ICC) se acordă în cuantum de 85% din media veniturilor nete, realizate de persoană în ultimele 12 luni dinainte de naşterea copilului. Venitul net din drepturi de autor se stabileşte astfel: din venitul brut se scade cota forfetară de 40% . La rezultatul obţinut se aplică impozitul de venit de 10% pe 2018 , iar valoarea obţinută este venitul net luat în calcul pentru determinarea ICC. 

Te-ar mai putea interesa și
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul benzinei, astfel că diferența de preț dintre cei doi carburanți a......
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...