Independenţa Scoţiei: Sondajele îl dau pe „Nu” în frunte

Odată cu apropierea referendumului de joi asupra independenţei Scoţiei, al cărui rezultatul se anunţă strâns, trei sondaje publicate marţi seară îl dau pe 'Nu' în avans cu patru puncte asupra lui 'Da', relatează AFP.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 05:23
Independenţa Scoţiei: Sondajele îl dau pe

Rezultatele sunt în schimb identice dacă îi exclud pe cei fără opinie: ‘Nu’ la referendumul pentru independenţă ar predomina în orice caz cu 52% faţă de ‘Da’ ce obţine 48%.

Aceste sondaje au fost realizate de vineri, ziua când ambele tabere şi-au intensificat mai mult eforturile de a convinge alegătorii.

Sondajele au fost salutate de tabăra lui ‘Da’: ‘Suntem aproape de un succes joi’, a reacţionat Blair Jenkins, care conduce mişcarea favorabilă independenţei Yes Scotland, scrie Agerpres.

Marţi, cele trei partide tradiţionale britanice au publicat o declaraţie comună solemnă în care promit o mai mare autonomie scoţienilor dacă vor vota ‘Nu’ la referendumul pentru independenţă.

Această promisiune, ce reafirmă angajamentele anterioare, a fost publicată într-unul din principalele ziare scoţiene, Daily Record, sub titlul ‘Jurământul’ /The Vow/.

Textul a fost semnat de primul ministru conservator David Cameron, liderul partidului de opoziţie laburist Ed Miliband şi viceprim-ministrul liberal-democrat Nick Clegg.

Pentru premierul scoţian şi campion al lui ‘Da’, Alex Salmond, aceasta este o ‘ofertă de ultim moment’. Ea ‘nu îi va descuraja pe oamenii din Scoţia să profite joi de imensa oportunitate de a încredinţa Scoţiei viitorul Scoţiei’, a declarat el la BBC.

Numărul 2 al său, dna Nicola Sturgeon, a pus la îndoială veridicitatea unor astfel de promisiuni ce nu oferă ‘nicio garanţie de niciun fel’, în timp ce oscilează între ‘ameninţare’ şi ‘dispreţ’.

În schimb la Londra, unii au început să îşi facă griji cu privire la concesiile mari anunţate. Potrivit mai multor comentatori, ele ameninţă să conducă la o federalizare sau chiar o ‘balcanizare’ a Regatului Unit.

Luni, David Cameron a făcut la Aberdeen o vibrantă şi ultimă pledoarie împotriva destrămării regatului, într-un discurs în care a gestionat pe rând complimentele, ameninţările explicite şi promisiunile.

Iar în acest context, la Edinburgh, mass-media din întreaga lume este pregătită să acopere posibila naşterea a unei noi naţiuni cu corolarul ei, slăbirea dureroasă a unui regat.

Te-ar mai putea interesa și
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat de gameri, pentru că promitea o grafică senzațională, experiențe noi,......
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng ...
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Moscova expulzează opt diplomați greci, din cauza livrărilor de arme făcute de Atena către Ucraina
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia ...
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene
Guvernul a adoptat în şedinţa de luni noi reglementări pentru descentralizarea fondurilor europene şi stabilirea cadrului ...