Independenţa Scoţiei: Ultima dezbatere televizată dinaintea votului

Viitorul Scoţiei va fi dezbătut într-o confruntare TV finală luni, la doar câteva săptămâni înainte de un referendum istoric pentru independenţă în care tabăra pro-separatistă, aflată în urmă în sondaje, este în căutarea unei performanţe de a schimba jocul din partea liderului ei, notează agenţia Reuters.  
Economica.net - lun, 25 aug. 2014, 04:24
Independenţa Scoţiei: Ultima dezbatere televizată dinaintea votului

Cu cât se apropie ziua de vot, 18 septembrie, sondajele arată că această campanie de a rupe cei 307 ani de uniune a Scoţiei cu Anglia şi părăsi Regatul Unit se târăşte, aşa cum în general a fost de la început.

Mai multe sondaje recente i-au exprimat sprijinul sărind cu câteva puncte, dar potrivit celui mai recent ‘sondaj al sondajelor’ din 15 august, pe baza unei medii a ultimelor şase sondaje şi excluzând respondenţii indecişi, sprijinul pentru tabăra pro-independenţă se ridică la 43% faţă de 57% pentru adversari.

Cu toate acestea, Alex Salmond, liderul Partidului Naţional Scoţian /SNP/ pro-independenţă, se bucură de o reputaţie de viclean militant ce a câştigat alegerile în mod neaşteptat în trecut, mai notează Reuters.

‘Este ultima şansă publică reală de a obţine o mare audienţă’, a declarat Patrick Brione, director al institutului de sondare Survation, în legătură cu dezbaterea televizată de luni.

‘Salmond are foarte puţine şanse de a învinge în acest moment, aşa că, într-adevăr, are nevoie de performanţă impresionantă’, a remarcat el.

Dezbaterea este de aşteptat să se axeze pe trei aspecte: dacă şi cum o Scoţie independentă ar putea păstra lira sterlină, cât de mulţi barili de petrol sunt lăsaţi în Marea Nordului şi dacă sistemul public scoţian de servicii de sănătate s-ar simţi mai bine într-un stat secesionist.

Salmond a eşuat în mod neaşteptat să domine prima astfel de dezbatere televizată la 5 august, când Alistair Darling, liderul campaniei anti-independenţă ‘Better Together’ /’Mai bine împreună’/, l-a pus într-o situaţie neplăcută cu privire la problema aranjamentelor valutare într-o Scoţie independentă.

De mult timp adversarii independenţei l-au împins să dea un răspuns la această chestiune. Cu toate acestea, Salmond a părut surprins de persistenţa lui Darling şi nu a reuşit să formuleze clar ce ar însemna ‘planul B’ al său dacă guvernul britanic refuză să împartă oficial
lira, opţiunea sa preferată.

Toate cele trei partide principale din Marea Britanie au exclus o astfel de uniune, în timp ce Salmond prezice că poziţia lor se va schimba dacă va există un ‘da’ la referendum.

‘Mergând la dezbaterea precedentă era favorit şi, ca rezultat, oamenii cred că el a pierdut dezbaterea’, a mai remarcat Brione de la Survation despre Salmond.

În schimb, ‘Darling a beneficiat foarte mult din partea oamenilor care nu se aşteptau ca el să se descurce bine în prima dezbatere. Performanţa sa, cu toate acestea, l-a făcut să arate mai bine’, a mai notat Brione.

Potrivit unui sondaj din acel moment, Darling, văzut ca oarecum neinspirat, a câştigat atunci dezbaterea.

Salmond a declarat că ar fi dorit să explice mai bine planurile sale valutare şi a promis să facă acest lucru în dezbaterea de luni.

Duminică, un purtător de cuvânt al campaniei pro-independenţă ‘Yes Scotland’ a declarat că dezbaterile sunt importante pentru că ajung la un public foarte larg.

Pentru Douglas Alexander, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe de la partidul laburist şi un adversar al independenţei, campania naţionalistă este în încurcătură.

‘Pentru ei, a fi într-o poziţie cu doar câteva zile înainte de a merge până la buletinele de vot unde nu pot să răspundă la întrebarea fundamentală despre ce monedă va folosi Scoţia… nu este ceea ce se aşteptau să fie’, a remarcat el.

Dezbaterea, care va avea loc într-o galerie de artă din Glasgow, va fi transmisă la 20.30 ora locală /19.30 GMT/ de BBC, şi, spre deosebire de prima dezbatere, va fi difuzată în restul Marii Britanii, precizează Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...