Indicii de pe Bursa din New York au atins luni noi recorduri în urma știrilor că un vaccin împotriva Covid-19 va fi lansat în curând pe piață

Indicii S&P 500 și Dow Jones au atins noi recorduri imediat după deschiderea de luni a Bursei de pe Wall Street, ca urmare a știrilor referitoare la succesul ultimelor studii clinice făcute de Pfizer pentru un vaccin împotriva Covid-19, ceea ce a dus la creșterea optimismului privind relansarea economică din criza generată de pandemie, relatează Reuters.
Economica.net - lun, 09 nov. 2020, 14:33
Indicii de pe Bursa din New York au atins luni noi recorduri în urma știrilor că un vaccin împotriva Covid-19 va fi lansat în curând pe piață

Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1.144,50 de (4,04%) la deschiderea bursei până la 29.467,90 de puncte.

Indicele S&P 500 s-a majorat cu 73,60 de puncte (2,10%), până la nivelul de 3.583,04 puncte, în timp ce indicele Nasdaq Composite a câștigat 151,43 de puncte (1,27%), până la 12.046,66 de puncte.

Citeşte şi Aurul s-a ieftinit, iar petrolul s-a scumpit după anunţul progreselor pentru un vaccin COVID

Indicele Dow Jones și-a continuat și în timpul zilei ascensiunea, ajungând la o creștere maximă de 5.7%, fiind de asemenea influențat și de câștigarea alegerilor prezidențiale americane de către Joe Biden.
 
Acțiunile companiilor care au fost lovite cel mai puternic de restricțiile de călătorie s-au apreciat, astfel că tilurile gigantului Boeing s-au scumpit cu 12,6%, iar cele ale marilor companii de transport aerian și ale celor de care organizează croaziere s-au majorat cu valori cuprinse între 20% și 30%.
 
Titlurile băncilor americane, printre care Citigroup Inc și Bank of America Corp, care sunt deseori afecate de situația economică de ansamblu, au crescut cu peste 9% fiecare, pe când titlurile ExxonMobil Corp  și Chevron Corp s-au scumpit cu 10%.
 
În contradicție cu aceste aprecieri, acțiunile companiilor de IT și ale altor firme văzute că fiind câștigătoarele perioadei „stai acasă” s-au depreciat sau au stagnat.


Investitorii se îndreaptă spre valute riscante

Ca urmare a anunțului făcut de Pfizer, dolarul canadian s-a întărit luni față de moneda americană până la maximul ultimilor doi ani, în condițiile creșterii apetitului investitorilor față de valutele riscante, relatează Reuters.

Valoarea monedei canadiene a crescut în timpul tranzactionarilor de luni până la cotația de 1,2928 C$ pentru 1 dolar, aceasta fiind cea mai mare cotație a mondei americane față de dolar începând cu octombrie 2018.

Și în Europa se schimbă regulile jocului

Acțiunile băncilor, companiilor de petrol și a celor care activează în domeniul turistic s-au apreciat spectaculos luni după anunțul făcut de Pfizer că vaccinul anti-Covid-19 pe care îl dezvoltă are o eficientă de 90%, fapt ce a determinat investitorii să parieze pe domeniile afectate de criză, în detrimentul companiior care au avut de câștigat până acum ca urmare a restricțiilor, relatează Reuters

Afacerile care au fost cel mai puternic afectate de lockdown-uri, restricțiile de călătorie și de impunerea distanțării sociale au devenit acum atractive pentru investitori, care mizează pe revigorarea acestor domenii după criză.

Potrivit aceluiași scenariu, acțiunile firmelor care au fost văzute că un refugiu de siguranță în perioada pandemiei, cum ar fi la firma care deține platforma video Zoom sau la compania britanică Ocado care livrează mâncare la domiciliu, au scăzut puternic.

“Este un moment în care jocul se schimbă, pentru că un vaccin oferă perspectiva redeschiderii economiei în 2021 și a unei reveniri puternice”, a declarat Emmanuel Cau, șef peste departamentul de strategie care vizează Europa de la Barclays.

“Mulți investitori au așteptat și s-au pregătit pentru acest moment”, a adăugat el, notând și că victoria lui Joe Biden din alegerile din SUA a făcut să risipească incertitudinile care au dominat piețele în ultimul timp.

Indicele european al băncilor, care a fost afectat negativ în mod puternic de teamă falimentelor din sectorul marilor corporații, a înregistrat luni o apreciere de 10,9%, aceasta fiind cea mai mare creștere de o zi realizată de la criza creditelor suverane din 2011.

Acțiunile băncilor franceze Societe Generale și BNP Paribas s-au apreciat cu 18%, respectiv 14,5%. Pe Wall Street, valoarea actiunililor JP Morgan și Bank of America au crescut cu peste 10% la începutul ședinței de tranzacționare.

Indicele pan-european STOXX 600, care a fost influențat pozitiv de victoria lui Joe Biden în alegeri, a mai crescut luni cu 4,5%, până la cel mai înalt nivel începând din martie anul acesta.


Te-ar mai putea interesa și
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la spre vânzare Hotelul Express din Predeal, la preţul de 15 milioane de lei
CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, în cadrul procesului amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de......
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia Rusiei în Ucraina anunţă o nouă eră în Europa, consideră premierul polonez Donald Tusk
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată ...
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Moneda meme chinezească PUMP strânge 280 de milioane în prevânzare. Unde se vor duce fondurile? (P)
Suma de 280 de milioane, strânsă de proiectul PUMP în prevânzare, nu doar că a depășit estimările inițiale, ci evidențiază ...
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un ...