Industria cu cea mai rapidă creștere din istorie:Sute de miliarde din jocuri. De la primele console la fenomenele World of Warcraft și Pokemon Go

În doar câteva decenii scurte, popularitatea jocurilor online a explodat în toată lumea şi se estimează că va atinge 196 miliarde de dolari în venituri până în 2022. Nu este de mirare că este considerată în prezent a fi una dintre industriile cu cea mai rapidă creștere de pe planetă.
Economica.net - lun, 12 oct. 2020, 18:23
Industria cu cea mai rapidă creștere din istorie:Sute de miliarde din jocuri. De la primele console la fenomenele World of Warcraft și Pokemon Go

Deși prototipurile de jocuri video au fost create de oameni de știință încă din anii 1950, prima consolă de jocuri nu a fost introdusă pe piaţă decât în anii ’70. Ulterior, utilizarea jocurilor online a început să prolifereze în anii ’90 ca urmare a adoptării pe scară largă a internetului.

Apoi, în 2003 se lansează platforma Steam care permitea utilizatorilor să cumpere şi să lase recenzii despre jocurile online. Anul următor iese pe piaţă World of Warcraft, unul dintre cele mai populare jocuri şi în prezent, şi a fost primul joc din lume care a adunat 10 milioane de utilizatori cu subscripţii active.

În 2007, industria a început să migreze către jocurile pe mobil, iar în 2009, Apple a anunţat prima funcţionalitate care permitea plata prin intermediul achizițiilor în joc, cu bani reali. Tot în 2009, este lansat Minecraft, un joc ce devine cel rapid mai bine vândut joc din lume, cu 179 milioane de copii.

Până în 2015, piaţa avea de 1,5 miliarde de jucători activi, iar un an mai târziu se lansează Pokemon Go, primul joc care foloseşte realitatea augmentată şi care a generat cele mai mari venituri din istoria jocurilor pe mobil în doar prima lună de la lansare – 207 milioane de dolari, rezultat înclus de altfel şi în Cartea Recordurilor

Rata de creştere a industriei de gaming este fără precedent şi pune în dificultate celelalte forme de divertisment. De exemplu, anul trecut piaţa era evaluată la 152 miliarde de dolari, în timp de industria de film avea încasări Box Office de doar 43 de miliarde de dolari, iar încasările din muzica înregistrată au fost de 19 miliarde de dolari.

Cum este împărţită industria jocurilor online

În lumea jocurilor, există adesea o confuzie între termenii folosiți în mod obișnuit, cum ar fi „jocuri online” și „esports” – însă, esports este doar un segment care se află în imensul ecosistem de jocuri online, format din:

Distribuitori și comercianți cu amănuntul: platforme care distribuie și vând jocuri
Servicii de streaming: servicii care permit utilizatorilor să transmită în direct jocuri
Dezvoltatori hardware: companii care construiesc infrastructura electronică necesară pentru a juca jocuri
Arene pentru jocuri: locații care găzduiesc evenimente de jocuri
Esports: competiții de jocuri video multiplayer organizate, de obicei între jucători profesioniști
Dezvoltatori de software: Dezvoltă aplicații care permit utilizatorilor să îndeplinească sarcini specifice
Editori de jocuri: companii care finanțează și distribuie jocuri
Dezvoltatori de jocuri: studiouri care dezvoltă jocuri

Acest ecosistem creează zeci de fluxuri de venituri pentru întreaga industrie, iar pentru fiecare dintre ei, migrarea la jocurile mobile prezintă oportunități semnificative de creștere.

Platformele de jocuri se împart în trei categorii, respectiv: jocuri pe PC, pe console şi pe dispozitive mobile. Acestea din urmă, reprezintă cel mai mare segment din jocurile online, cu venituri de 68,5 miliarde de dolari anul trecut şi o cotă de piaţă de 45%.

Analiştii estimează că piaţa va ajunge în 2022 la venituri de 196 miliarde de dolari, din care jocurile pe device-urile mobile vor reprezenta 49% din piaţă, iar 80% din veniturile generate de acestea, vor veni din jocurile pe telefon, respectiv 55 miliarde de dolari.

Cum au reuşit jocurile pe mobil să ajungă de la 0 la venituri de zeci de miliarde de dolari

Deşi este un segment relativ nou, mobile gaming-ul s-a dezvoltat cu o rată incredibilă. Numai anul trecut, peste 2,4 miliarde de oameni s-au jucat pe astfel de dispozitive. De fapt, potrivit Visual Capitalist, jocurile pe mobil sunt a treia cele mai populare aplicaţii, după social media şi shopping.

Dispozitivele mobile reprezintă cea mai mare platformă de jocuri, producând venituri de 68,5 miliarde de dolari în 2019 – 45% din piața totală, care include și jocuri pe PC și tablete.

Deși este încă un segment relativ nou al industriei, jocurile mobile s-au dezvoltat la un ritm uimitor, cu 2,4 miliarde de oameni care au jucat jocuri pe mobil în 2019. O parte din creșterea impresionantă a telefonului mobil poate fi atribuită unei experiențe a utilizatorului inovatoare și fără cusur, care se bazează pe caracteristici atractive cum ar fi achizițiile în aplicație și recompensele pentru loialitate.

Astfel de jocuri funcţionează într-un sistem de recompense care îi determină pe jucători să revină în joc. Un mod de a îi fideliza este de a le oferi extra puncte sau vieţi dacă urmăresc o reclamă video. O altă modalitate de a atrage venituri este prin subscripţii – Google Play raportează creşteri de 70% de la un an la altul al numărului de utilizatori care îşi procură un abonament la un joc online.

De asemenea, jucătorii sunt încurajaţi să facă schimburi sau să concureze prin intermediul aplicaţiilor de social media. Nu în ultimul rând, jocurile mobile atrag venituri din aşa numitele InApp Purchase, prin care pentru sume modice jucătorii pot cumpăra monede digitale şi alte bunuri necesare în joc.  

Odată cu epoca 5G care urmează, aceste console de joc de dimensiunea unui buzunar ar putea transforma jocurile online și ar putea face industria și mai interesantă.

Ce transformări se prefigurează

Pe măsură ce numărul de jucători continuă să crească, este clar că posibilitățile tehnologice ale jocurilor online sunt nelimitate. Unele încep deja să prindă contur, cum ar fi:

Realitate virtuală – Liderii din industrie, cum ar fi Oculus și Valve, anunță opțiuni de căști mai ieftine, estomparea liniilor dintre fantezie și realitate devine tot mai accesibilă pentru piețele de masă, iar ritmul ar putea crește în 2020.

Jocuri în cloud – profită de conexiuni la internet mai rapide și mai fiabile, oferind jucătorilor posibilitatea de a transmite jocuri în streaming mai degrabă decât de a juca pe o consolă.

Personalizare în timp real – În viitor, jocurile ar putea genera automat conținut de joc care este personalizat pentru a se potrivi personalității și stilului de joc al fiecărui jucător, pe baza datelor jucătorului lor.

Pe măsură ce aceste tehnologii se dezvoltă, ele modifică modul în care utilizatorii experimentează jocurile și oferă noi oportunități pentru mărci și agenți de publicitate pentru a profita de un angajament sporit al spectatorilor.

Mulți jucători din industrie vor prospera în acest nou mediu, în timp ce alții vor cădea de-a lungul drumului. Rămâne de văzut cine va ieși învingător în viitorul divertismentului

Te-ar mai putea interesa și
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare "ar putea să decidă deznodământul războiului" provocat de......
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...