Inflaţia anuală a crescut uşor la -0,4% în octombrie, peste septembrie când a fost -0,6%

Scăderea anuală a preţurilor s-a temperat uşor în octombrie 2016, la 0,4% faţă de octombrie 2015, după ce, în septembrie, inflaţia s-a situat la minus 0,6%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,1%, în octombrie.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 08:04
Inflaţia anuală a crescut uşor la -0,4% în octombrie, peste septembrie când a fost -0,6%

‘Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,4% în luna octombrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,1%’, se menţionează în comunicat.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu octombrie 2015, este de 39,6%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 49,4%, în timp ce mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 11%.

‘Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2015 – octombrie 2016) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2014 – octombrie 2015), calculată pe baza IPC, este de -1,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -1,2%’, se mai menţionează în comunicatul citat.

În schimb, preţurile de consum au crescut, în octombrie faţă de luna anterioară, în medie cu 0,43%.

Cartofii, legumele şi fructele s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie faţă de luna anterioară, însă preţurile acestora rămân sub cele înregistrate în decembrie 2015, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, faţă de luna septembrie, în octombrie cartofii s-au scumpit cu 7,4%, dar preţul înregistrat a fost 4,77% sub cel din urmă cu zece luni. În acelaşi timp, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 4%, dar au fost mai ieftine în octombrie 2016 faţă de decembrie 2015 cu 5,6%. Totodată, fructele proaspete au înregistrat creşteri de preţuri de 3,8% în octombrie faţă de septembrie, însă au rămas mai ieftine faţă de finalul anului trecut cu 2,7%.

Creşteri de preţuri mai semnificative s-au înregistrat, în octombrie faţă de septembrie, şi la ouă. Preţul acestora s-a redus, însă, faţă de decembrie 2015, cu aproape 12%.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-a scumpit, în octombrie faţă de luna anterioară, energia termică, dar şi aceasta rămâne uşor mai ieftină decât în urmă cu 10 luni.

La capitolul ieftiniri, este de remarcat evoluţia preţurilor la citrice şi fructe meridionale, al căror preţ a scăzut cu 4,5% în octombrie faţă de septembrie. Acestea au fost, însă, mai scumpe cu 17,6% faţă de finalul anului trecut.

Banca Naţională României (BNR) îşi menţine estimarea de inflaţie pentru acest an la minus 0,4%, însă revizuieşte în creştere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august, potrivit datelor din Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat, joi, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Te-ar mai putea interesa și
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. Nevoia de soluții eficiente a devenit iminentă pentru a putea......
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...