1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 13 º

Finanţe şi bănci

ING Bank: Euro va valora 4,92 lei la finalul lui 2021. Dobânda cheie ar putea să scadă, dar BNR va păstra cât mai mult spaţiu politic

Pentru 2021, ING Bank nu vede ca mari riscuri decât deciziile din 16 -23 aprilie 2021 ale agenţiilor de rating. Modificările de prognoză ale băncii olandeze merg către un euro de 4,92 lei la sfârşit de anului, fapt care ar putea atrage şi o scădere a dobânzii de referinţă practicată de BNR. Până atunci însă, ING este de părere că BNR va merge pe tactica ştiută: păstrăm dobânda sus ca să avem de unde acţiona în caz de politici fiscale neadecvate.

"Previziunile noastre pentru evoluţia inflaţiei se potrivesc în mare măsură cu cele ale băncii centrale pentru următoarele trei trimestre (adică o scădere treptată spre zona 2,2-2,3% în 2T21 și 3T21), dar încep să divergă odată ce ne apropiem de sfârșitul anului 2021 și până în 2022, când vedem că rata inflației de bază bifează din nou mai mare, mai aproape de (dar sub) 3,0%, în timp ce banca centrală se așteaptă la niveluri mai apropiate de 2,0%. Cu toate acestea, o rată a inflației de bază divergentă nu părea să deranjeze BNR în 2020, când a avut în medie aproximativ 3,7%, prin urmare probabil că nu îi va deranja nici în 2021, când ne așteptăm la o rată medie de 2,6%.

Potrivit ING Bank, 2021 ar trebui să fie un an de relativă liniște pe frontul politicii monetare, după relaxarea fără precedent a politicii întreprinse în 2020. Cu toate acestea, având în vedere inflația benignă și - mai important - alte bănci centrale din Europa Centrală și de Est care intenționează să ia măsuri suplimentare de relaxare, recunoaștem că șansele pentru alte reduceri ale ratei cheie sunt semnificative. "Deocamdată, rămânem însă la punctul nostru de vedere că banca centrală va încerca să păstreze cât mai mult spațiu politic posibil", spun analiştii financiari ai ING Bank.

"O eventuală relaxare (care credem că va veni) ar putea fi realizată printr-o gestionare a lichidității mai slabă (cu rate de piață mai apropiate de rata facilității de depozit de 1,00% mai degrabă decât de rata de 2,00% lombardă) și de o slăbiciune limitată a valutelor (4,92 fiind prognoza noastră de sfârșitul anului) pentru EUR / RON). Această configurație ar oferi băncii centrale posibilitatea unei strângeri rapide (în cazul în care este necesară) fără modificări ale ratei cheie. Reduceri suplimentare atât pentru cerințele minime de rezervă, cât și pentru valută, sunt probabil, de asemenea, în 2021",arată analiza financiară a instituţiei.

Evaluări (Baa3 neg / BBB- neg / BBB- neg): riscurile de retrogradare (și, odată cu aceasta, pierderea ratingurilor de tip investment grade) rămân importante până în 2021. Riscul perceput va atinge vârful în aprilie și octombrie, având în vedere că toate agențiile de rating au datele de revizuire. în acele luni. În primul trimestru din 2021, accentul va fi pus pe bugetul 2021. Credem că agențiile de rating vor privi din nou deficite ridicate în 2020 și 2021, acordându-se o mai mare importanță perspectivelor fiscale și de creștere pe termen mediu. Acest lucru va depinde de măsurile de reducere a rigidității fiscale (în special provenind din cheltuielile sociale), dar și de preluarea bugetului UE și a fondului de redresare (NGEU), cu riscuri reduse la dezavantaj. Astfel, în a doua jumătate a anului 2021 (pentru a doua dată a revizuirii ratingului), agențiile de rating și investitorii vor examina probabil implementarea și succesele timpurii ale reformei, precum și absorbția fondurilor UE. Este un apel strâns, dar credem că România poate evita scăderile de valoare.

 

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO