INS: Creştere cu 7,37% a numărului de locuinţe finalizate, în primele nouă luni din 2014

Numărul locuinţelor finalizate în primele nouă luni ale anului a fost în creştere cu aproape 2.000 de unităţi (7,37%), până la 28.555 unităţi, comparativ cu perioada similară din 2013, mai mult de jumătate fiind ridicate în mediul urban, relevă datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate joi.
Economica.net - joi, 04 dec. 2014, 08:58
INS: Creştere cu 7,37% a numărului de locuinţe finalizate, în primele nouă luni din 2014

Potrivit sursei citate, la nivel trimestrial, în perioada iulie – septembrie 2014, faţă de trimestrul III din anul anterior, repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate arată că a crescut atât numărul locuinţelor realizate din fondurile private, cât şi numărul locuinţelor realizate din fondurile publice cu 999 de locuinţe, respectiv cu 240 de locuinţe, scrie Agerpres.

Numărul locuinţelor date în folosinţă, în trimestrul III din 2014, au fost de 10.973 de unităţi, în creştere cu 1.239 de locuinţe, comparativ cu acelaşi trimestru din anul anterior. În plus, pe medii de rezidenţă, cele mai multe locuinţe (51,7% din total) au fost construite în mediul urban.

Creşterea reflectată la nivelul celui de-al treilea trimestru arată o distribuţie în profil în regiunile de dezvoltare: Bucureşti – Ilfov (+1.006 locuinţe), Sud-Est (+315), Centru (+261) şi Nord-Vest (+70). La polul opus, scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (-190 locuinţe), Sud-Vest Oltenia (-109), Vest (-106) şi Sud – Muntenia (-8).

Datele INS arată că, în intervalul 1 ianuarie – 30 septembrie, au fost terminate 28.555 locuinţe, în creştere cu 1.962 locuinţe, faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent.

Pe medii de rezidenţă, în perioada analizată se remarcă o creştere a ponderii locuinţelor finalizate în mediul urban, respectiv cu 51,4%.

Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o creştere a numărului locuinţelor terminate în regiunile de dezvoltare: Bucureşti – Ilfov (+2.204 locuinţe) şi Nord-Vest (+1.328).

Pe de altă parte, scăderi s-au consemnat în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-519 locuinţe), Sud-Muntenia (-428), Sud-Est (-351), Sud-Vest Oltenia (-177), Vest (-79) şi Centru (-16).

Sursa datelor INS o constituie Cercetarea statistică trimestrială ‘Construcţii de locuinţe’ ( LOC TR ), suportul informaţional pentru stabilirea numărului de locuinţe terminate în cursul perioadei analizate, precum şi în curs de execuţie la sfârşitul perioadei analizate la care nu s-au realizat încă toate lucrările prevăzute în documentaţia de execuţie sau care au fost terminate dar ne-recepţionate.

Cercetarea statistică este exhaustivă, iar nomenclatorul care stă la baza raportării este format din toţi operatorii economici, inclusiv unităţile specializate în contractarea, construirea şi vânzarea locuinţelor către populaţie, unităţile administraţiei publice care au finanţat construcţiile de locuinţe din surse proprii sau atrase, organizaţiile obşteşti, precum şi consiliile locale (municipale, orăşeneşti, comunale) care urmăresc şi locuinţele terminate executate de populaţie în regie proprie.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...