INS: Numărul înnoptărilor în structurile de primire turistică din România a crescut cu 8,5%, în ianuarie

Sosirile şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din România au înregistrat, în ianuarie 2017, creşteri cu 13,4%, respectiv cu 8,5%, faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - joi, 02 mart. 2017, 08:48
INS: Numărul înnoptărilor în structurile de primire turistică din România a crescut cu 8,5%, în ianuarie

Comparativ cu luna ianuarie 2016, în prima lună a acestui an la punctele de frontieră s-au înregistrat creşteri la sosirile vizitatorilor străini cu 21,7 %, dar şi scăderi la plecările în străinătate ale vizitatorilor români cu 14,8%.

Conform statisticii, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică, în luna ianuarie 2017, au însumat 659.000, în creştere cu 13,4% faţă de cele din luna ianuarie 2016. În acest context, din numărul total de sosiri, cele ale turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna ianuarie a acestui an 79,4%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 20,6%, ponderi apropiate de cele din luna ianuarie 2016.

În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (76% din total turişti străini), iar dintre aceştia 78% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene.

La capitolul înnoptări, datele oficiale arată că acestea au însumat 1,242 milioane, în creştere cu 8,5% faţă de cele din luna ianuarie anul precedent. Din acest total, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat, în luna ianuarie anul curent, 78,5%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au însemnat echivalentul a 21,5%.

În cazul înnoptărilor înregistrate la turiştii străini, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (77% din total turişti străini), în timp ce 73,2% din acest total a fost reprezentat de turiştii proveniţi din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii, în luna ianuarie 2017, a fost de 1,9 zile în cazul turiştilor români, respectiv de două zile pentru turiştii străini.

Potrivit INS, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, în luna ianuarie, a fost de 20,1% în total structuri de cazare turistică, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna ianuarie 2016. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (25,1%), vile turistice (17,9%), hanuri (17,8%), pensiuni turistice (15,3%), cabane turistice (13,7%) şi tabere de elevi şi preşcolari (13,6%).

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi in structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania (14.800), Israel (14.400), Italia (14.300), Republica Moldova (9.600) şi Franţa (8.900).

Cât priveşte sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră acestea s-au situat, în luna ianuarie 2017, de 659.300, în creştere cu 21,7% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (91,6%).

Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 52% au fost din statele Uniunii Europene, iar dintre acestea cele mai multe s-au înregistrat din Bulgaria (29,3%), Ungaria (22%), Italia (10,4%) Germania (7,3%), Franţa (5%) şi Polonia (4,8 %).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, s-au situat la 1,002 milioane, în scădere cu 14,8%, comparativ cu ianuarie 2016. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, echivalentul a 83,4% din numărul total de plecări, menţionează statistica.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...