INSCOP: Jumătate dintre români, interesaţi de campania electorală

52,8% dintre români se declară interesaţi sau foarte interesaţi de campania electorală, iar peste 70% ştiu deja cu cine votează, relevă un sondaj Inscop Research realizat în perioada 2-8 octombrie 2014, potrivit unui comunicat de presă.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 07:33
INSCOP: Jumătate dintre români, interesaţi de campania electorală

Astfel, 17,6% dintre români se declară foarte interesaţi de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale şi 35,2% interesaţi, în timp ce 31,3% dintre respondenţi aleg varianta ‘puţin interesat’, 14,8% ‘deloc interesat’, iar 1,1% dintre aceştia nu ştiu sau nu răspund, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte candidatul ales, 70,9% dintre români afirmă că ştiu sigur cu cine vor vota la prezidenţiale, în timp ce 18% nu au această certitudine, iar 11,2% nu ştiu sau nu răspund.

La capitolul notorietate, cel mai bine este plasat Victor Ponta, 97,1% dintre cei intervievaţi declarând că ştiu de candidatura acestuia. Pe locul doi ca notorietate se situează Klaus Iohannis (95,3%), apoi Elena Udrea (95,2%), Călin Popescu Tăriceanu (91,6%), Monica Macovei (88%), Dan Diaconescu (82,2%), Corneliu Vadim Tudor (78,7%), Teodor Meleşcanu (78,6%), Kelemen Hunor (63,1%), Gheorghe Funar (47,4%), William Brânză (36,5%), Szilagyi Zsolt (31,5%), Constantin Rotaru (23,3%), Mirel Amariţei (23,2%).

Cu afirmaţia ‘subiectele dezbătute în campania electorală au legătură cu problemele care mă interesează în mod direct’ şi-au exprimat acordul 55% dintre subiecţii intervievaţi, în timp ce 31,6% au spus că nu sunt de acord, iar 13,4% nu ştiu sau nu răspund.

Pe de altă parte, 36,5% dintre români sunt de acord cu ideea că subiectele dezbătute în campanie nu au legătură cu problemele ţării, în timp ce 46,4% nu sunt de acord cu această afirmaţie. 17,2% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, 46,5% dintre respondenţii sondajului consideră că au cunoştinţă de programele principalilor candidaţi, 35% declară că nu cunosc, iar 18,5% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul mai relevă că 28% dintre români şi-ar putea schimba opţiunea de vot ca urmare a acestei campanii electorale, în timp ce 55,9% infirmă o asemenea posibilitate, iar 16,2% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat la comanda cotidianului ‘Adevărul’ şi are o eroare maximă de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Volumul eşantionului a fost de 1095 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...