Instanţa supremă dezbate vineri dosarul lui Miron Mitrea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dezbate vineri dosarul în care deputatul PSD Miron Mitrea este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei sale.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 21:51
Instanţa supremă dezbate vineri dosarul lui Miron Mitrea

La termenul anterior din 28 ianuarie, judecătorii au respins solicitarea lui Mitrea privind retrimiterea dosarului său la DNA, în vederea refacerii urmăririi penale.

Mitrea invoca în cererea sa faptul că procurorii au încălcat mai multe proceduri privind întocmirea rechizitoriului, fiind contestat şi modul în care Parlamentul a încuviinţat începerea urmăririi penale în cazul deputatului PSD.

Iniţial, Miron Mitrea a fost trimis în judecată în anul 2009, însă în 2011 instanţa supremă a decis returnarea dosarului la DNA, pe motiv că erau diferenţe semnificative între acuzaţiile care i-au fost aduse lui Miron Mitrea în faza de urmărire penală şi acuzaţiile din rechizitoriu.

După refacerea rechizitoriului, Miron Mitrea a fost retrimis în judecată în octombrie 2013.

Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei în perioada 2000-2004, a fost acuzat de DNA de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în legătură directă cu infracţiunea de corupţie, uz de fals.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată Irina Jianu, fost inspector de stat, şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, aceasta fiind acuzată de dare de mită, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, a fost trimis în instanţă Nicolae Popescu, fost arhitect-şef la Primăria Voluntari, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunile de corupţie.

Potrivit DNA, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector şef adjunct şi inspector-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

DNA susţine că această sumă reprezintă contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare efectuate, cu titlu gratuit şi în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de SC Conimpuls SA Bacău, SC Vertcon SA Bacău, SC Durimpuls SRL Bacău şi SC Regal Glass SRL Bacău la un imobil din judeţul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Atos lansează RoBOOST, program național de sprijinire a startup-urilor și IMM-urilor
Atos lansează RoBOOST, program național de sprijinire a startup-urilor și IMM-urilor
Atos anunță lansarea „RoBOOST”, noul program național de sprijinire a startup-urilor și IMM-urilor care au portofoliu dedicat pe zona de securitate cibernetică și tehnologii avansate.......
Denis Le Vot, șeful Dacia, cel mai bun CEO din industria auto în viziunea AutomotiveNews Europe
Denis Le Vot, șeful Dacia, cel mai bun CEO din industria auto în viziunea AutomotiveNews Europe
Clasamentul Eurostars, întocmit anual de AutomotiveNews Europe și Capgemini, îl are în vârful ierarhiei la categoria ...
Studioul românesc de gaming Amber atrage o investiție de 20 de milioane de dolari pentru extinderea accelerată prin fuziuni și achiziții
Studioul românesc de gaming Amber atrage o investiție de 20 de milioane de dolari pentru extinderea accelerată prin fuziuni ...
Studioul dezvoltator de jocuri românesc Amber Studio anunță că un fond consiliat de Emona Capital LLP, o firmă de investiții ...
Guvernul britanic renunţă la planurile privind reducerea taxelor pentru bogaţi
Guvernul britanic renunţă la planurile privind reducerea taxelor pentru bogaţi
 Guvernul condus de premierul britanic Liz Truss a fost forţat luni să revină asupra planurilor anterioare care vizau ...