1EUR = 4.8316 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Întâlnire Klaus Iohannis - Antony Blinken. Oficialul american a transmis aprecieri pentru rolul activ al României în NATO

Adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, a reconfirmat duminică, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, angajamentul SUA în cadrul NATO pentru întărirea corespunzătoare a întregului flanc estic şi a transmis aprecieri pentru rolul activ al României în cadrul Alianţei, scrie Agerpres.

08 mai, 2016 | Agerpres

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, Blinken a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuţia României prin baza Deveselu, subliniind importanţa declarării capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia.

Citeşte şi: Întâlnire între ministrul român de Externe şi adjunctul secretarului de stat al SUA, Antony Blinken

Cu acest prilej, preşedintele României şi demnitarul american au apreciat dinamica actuală a relaţiilor bilaterale îndreptate spre dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii, atât pe dimensiunea de securitate şi cea economică, dar şi pe celelalte dimensiuni ale Parteneriatului Strategic.

În cadrul întrevederii, Iohannis a evidenţiat aspectele de securitate şi apărare de interes pentru România în contextul Summitului din Polonia, cu accent pe asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre.

Şeful statului a subliniat importanţa consolidării prezenţei aliate în mod echilibrat, pe întreg flancul estic al NATO, şi relevanţa Iniţiativei de Reasigurare Europeană promovate de preşedintele Obama.

El a subliniat, totodată, că ţara noastră înţelege, ca aliat NATO, în contextul complicat de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică, să acţioneze responsabil, ca furnizor de securitate.

Cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina.

Preşedintele Iohannis a evidenţiat demersurile concrete întreprinse de România pentru susţinerea Republicii Moldova în efortul său de reformă şi conectarea cu Europa. Referitor la Ucraina, ambele părţi au fost de acord că este esenţial ca procesul Minsk să producă rezultate, iar sancţiunile care vizează estul Ucrainei să fie menţinute până la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk.

De asemenea, preşedintele Iohannis a prezentat evaluarea României cu privire la ultimele evoluţii referitoare la criza migranţilor, precum şi poziţia ţării noastre în materie de securitate energetică.

Oficialul american a prezentat condoleanţe pentru militarii români căzuţi la datorie sâmbătă, în Afganistan.

În context, partea americană a apreciat în mod deosebit contribuţiile României în Afganistan şi în cadrul coaliţiei internaţionale anti-Daesh.

Adjunctul secretarului de stat american se află într-un turneu european în contextul pregătirilor în curs pentru Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO