INTERVIU – Bolton, CEO Liberty Steel: Vrem să îmbunătăţim calitatea produselor de la combinatul siderurgic Galaţi şi să intrăm pe noi pieţe

Liberty Steeel are în vedere îmbunătăţirea calităţii produselor realizate la combinatul siderurgic de la Galaţi pentru a pătrunde astfel pe noi pieţe, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, Jon Bolton, CEO al Liberty Steeel UK.
Economica.net - mar, 29 oct. 2019, 12:19
INTERVIU - Bolton, CEO Liberty Steel: Vrem să îmbunătăţim calitatea produselor de la combinatul siderurgic Galaţi şi să intrăm pe noi pieţe

Grupul, care a achiziţionat fostul Sidex Galaţi, a anunţat marţi că uzinele Liberty Steel se vor contopi într-un grup global, stabilind ca obiectiv operaţiuni neutre de carbon până în 2030. Astfel, va fi creată divizia Liberty Steel Group, care va avea trei părţi: Liberty Primary Steel (din care va face parte şi combinatul de la Galaţi), Liberty GreenSteel şi Liberty Engineered Steel. Bolton a precizat însă că la Galaţi nu se va schimba nimic din punct de vedere al managementului şi nu vor exista concedieri în urma acestei reorganizări.

CEO-ul Libery Steeel a mai vorbit în interviu şi despre conflictul comercial dintre SUA şi China, care îi afectează pe toţi producătorii de oţel din Europa.

Agerpres: Aţi anunţat marţi crearea Grupului Liberty Steeel, prin consolidarea afacerilor din domeniul siderurgic ale Alianţei GFG într-o singură entitate şi faptul că îşi propune să fie prima companie siderurgică din lume neutră de carbon, până în 2030. Puteţi detalia?
Jon Bolton: Anunţul pe care l-am făcut azi are două părţi: prima are legătură cu reorganizarea afacerilor Liberty Steel. Datorită faptului că am crescut atât de rapid într-o perioadă scurtă de timp, am decis să ne restructurăm afacerile. Având în vedere importanţa oţelului în cadrul grupului am decis să creăm divizia Liberty Steel Group, care va avea trei părţi: Liberty Primary Steel (din care va face parte şi combinatul de la Galaţi), Liberty GreenSteel şi Liberty Engineered Steel. Toate astea vor apărea de pe urma reorganizării grupului nostru, cu obiectivul să îl facem mai eficient, având în vedere că acum va cuprinde 30.000 de angajaţi în 10 ţări diferite.

AGERPRES:Ce va însemna această reorganizare pentru combinatul de la Galaţi?
Jon Bolton: În termeni de management al organizaţiei nu va însemna nimic. Nu se va schimba nimic, când vine vorba despre modul în care conducem acea afacere. Va deveni parte a unui grup care include alte două combinate integrate.

AGERPRES: Vor fi noi persoane în echipa managerială de la Galaţi?
Jon Bolton: Nu vor fi schimbări. Aceiaşi structură. Bogdan Grecu va continua să fie director general şi va raporta către CEO-ul responsabil de operaţiunile din Europa Continentală.

A doua parte a anunţului are de a face cu ambiţia de a deveni o companie cu operaţiuni neutre de carbon până în 2030. După cum ştiţi, fiecare tonă de oţel pe care o produci generează aproape 1,9 tone de CO2. Obiectivul nostru este să reducem în mod semnificativ cantitatea de CO2. Acest lucru poate fi făcut în mai multe feluri. Cel mai la îndemână şi disponibil deja este cuptorul cu arc electric, în cadrul căruia reciclezi deşeuri de oţel, şi asta va reduce emisiile de CO2 cu aproape 70%. Există şi alte tehnologii care sunt dezvoltate în prezent sau care există, dar la scară mai mică şi pe care probabil le vom introduce pentru a deveni carbon neutral până în 2030. Acestea sunt cele două părţi principale ale anunţului pe care l-am făcut azi.

AGERPRES: Care sunt investiţiile necesare la Galaţi pentru introduce tehnologia cu arc electric?
Jon Bolton: Partea cunoscută este cât vom investi în tehnologia cu arc electric pentru că această tehnologie este cunoscută. Partea necunoscută este cât va trebui să investeşti pentru a introduce tehnologiile mai puţin cunoscute, cum este producţia de oţel pe bază de hidrogen. Am anunţat deja că vom investi sume semnificative la Galaţi. Când vom finaliza acea analiză, la sfârşitul acestui an, vom putea să vorbim despre când vor începe investiţiile şi cât vom cheltui. Însă este prea devreme să cuantificăm acest lucru pentru moment.

AGERPRES: Ce aşteptaţi de la autorităţile române în viitor? Cum vă aşteptaţi să fiţi sprijiniţi?
Jon Bolton: Am primit răspunsuri pozitive din partea autorităţilor guvernamentale în toate ţările cu privire la dorinţa noastră de a deveni mai eficienţi din punct de vedere energetic şi de a ne reduce costurile producţiei de oţel. De asemenea, Guvernele din România şi Cehia au sprijinit politicile noastre de a ne reduce impactul asupra mediului. Ne aşteptăm ca Guvernul României şi Guvernul Cehiei să sprijine această iniţiativă.

AGERPRES: Cu privire la numărul de angajaţi de la Galaţi? Vor exista restructurări sau vor fi create noi locuri de muncă?
Jon Bolton: Nu vor exista reduceri de personal ca urmare a reorganizării. Aceasta vizează să devenim mai eficienţi cu privire la costuri, mai responsabili cu mediul, dar nu afectează numărul nostru de angajaţi. Am spus deja că intenţia noastră este să creştem producţia la Galaţi şi ne aşteptăm că va exista potenţial pentru crearea de locuri de muncă ca urmare a acestei creşteri.

AGERPRES: Intenţionaţi să începeţi să produceţi noi tipuri de oţel la Galaţi?
Jon Bolton: În prezent evaluăm planul de investiţii şi strategia pentru Galaţi. Intenţia noastră este să îmbunătăţim calitatea produselor pe care le producem la Galaţi. În prezent producem produse plate şi ţevi şi tuburi din oţel. Ambiţia noastră este să intrăm pe noi pieţe prin îmbunătăţirea calităţii produselor şi caracteristicile produselor pe care le realizăm la Galaţi.

AGERPRES: Cum va influenţa contextul internaţional, respectiv disputele comerciale dintre SUA şi UE, planurile Liberty Steel în următorii ani?
Jon Bolton: În prezent industria oţelului trece printr-o perioadă foarte dificilă şi desigur disputele comerciale influenţează acest lucru. Dacă vă uitaţi la tensiunile comerciale cu SUA, din cauza acestora tensiuni, produse care ar fi urmat să ajungă pe piaţa din SUA ajung pe piaţa europeană, ceea ce pune presiuni asupra producătorilor europeni de oţel. Aceasta este o problemă care îi afectează pe toţi producătorii de oţel din Europa.

AGERPRES: Cum credeţi că va evolua piaţa oţelului din România în următorii ani?
Jon Bolton: Toate pieţele din Europa sunt afectate de disputele comerciale şi, în general, există o cerere mai mică pe toate pieţele din Europa. Cu toate acestea, unul dintre motivele pentru care am preluat combinatul de la Galaţi este şi acela că creşterea din România este semnificativ mai mare decât cea din Vestul Europei. În Europa Centrală şi de Est vedem un ritm de creştere mai mare, de 4% de la un an la altul, şi, de asemenea, o creştere a cererii pentru tipurile de produse pe care combinatul de la Galaţi le produce. Ne aşteptăm ca producţia noastră să crească pentru a face faţă majorării cererii în România şi în pieţele din jurul României.

AGERPRES: Aveţi proiecte care privesc construcţia unei centrale electrice la Galaţi?
Jon Bolton: Nu avem un plan bine definit la momentul actual. Suntem conştienţi că există mai multe oportunităţi pentru a construi o centrală electrică pe gaze în zona Mării Negre, sau posibil să instalăm panouri fotovoltaice. Avem o echipă la Galaţi care analizează aceste oportunităţi, dar la acest moment trebuie să spun că nu avem planuri bine puse la punct, dar analizăm aceste posibilităţi.

Liberty este membru al Alianţei G.F.G., o grupare internaţională de întreprinderi specializate în producţia de energie regenerabilă, exploatare minieră, metalurgie, proiectare, logistică şi servicii financiare, cu sediul central la Londra. Compania deţinută de miliardarul Sanjeev Gupta are centre regionale în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sidney, Paris şi New York şi o prezenţă în aproximativ 30 de ţări. Alianţa cuprinde întreprinderi în domeniul industrial şi metalurgic sub egida „Liberty”, un grup de producţie de resurse, energie regenerabilă, transport şi infrastructură din cadrul „SIMEC”, servicii bancare şi financiare – „Wyelands” şi imobiliare – „Jahama Estates”.

 

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...