Intesa Sanpaolo ar putea lansa o majorare de capital de 12 miliarde de euro în vederea achiziţionării Generali

Grupul bancar Intesa Sanpaolo SpA ar putea lansa o majorare de capital de 12 miliarde de euro (13 miliarde de dolari) rezervată acţionarilor Assicurazioni Generali SpA, ca parte a potenţialei preluări a companiei de asigurări, a anunţat publicaţia italiană Il Messaggero, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - mie, 25 ian. 2017, 09:35
Intesa Sanpaolo ar putea lansa o majorare de capital de 12 miliarde de euro în vederea achiziţionării Generali

Marţi, Intesa Sanpaolo a confirmat că examinează posibilitatea unei alianţe cu Generali, primul comentariu după apariţia în presă a unor informaţii privind interesul băncii italiene în achiziţionarea unei participaţii la cea de-a treia mare companie europeană de asigurări.

Printre opţiunile luate în considerare, cea mai probabilă este o ofertă de numerar şi acţiuni prin care Intesa va prelua o participaţie de 60% la Generali. Tranzacţia include o componentă de numerar de trei miliarde de euro şi o majorare de capital de 12 miliarde de euro, susţine Il Messaggero.

Marţi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că principalii acţionari ai Intesa, Compagnia di San Paolo şi Fondazione Cariplo, sprijină o astfel de tranzacţie chiar dacă ar duce temporar la reducerea dividendelor pentru actualii investitori ai băncii. Intesa vrea să preia controlul Generali în vederea reorganizării grupului şi a vânzării unor active, susţin sursele.

Conform reglementărilor din Italia, Intesa va trebui să lanseze o ofertă pentru achiziţionarea unei participaţii de cel puţin 60% în Generali. Vineri, are loc o reuniune a Consiliului de Administraţie al Intesa.

Luni, Generali a cumpărat drepturi de vot echivalente cu 3,01% din capitalul social al Intesa Sanpaolo SpA, blocând efectiv banca de achiziţionarea unei participaţii masive în compania de asigurări. Tranzacţia efectuată de Generali va preveni posibilitatea ca Intesa să facă o astfel de investiţie. Participaţia achiziţionată de Generali în Intesa valorează 1,2 miliarde de euro, conform datelor Thomson Reuters.

Conform reglementărilor din Italia, o companie nu poate deţine mai mult de 3% din drepturile de vot ale altei entităţi dacă aceasta din urmă are o participaţie de peste 3% în acea companie.

Aceasta înseamnă că Intesa încă ar putea cumpăra peste 3% din Generali, dar drepturile sale de vot vor fi plafonate la 3% şi va fi obligată să vândă orice participaţie peste acest nivel, în termen de un an.

Tranzacţia vine după ce publicaţia La Stampa a anunţat sâmbătă că banca italiană Intesa studiază o posibilă investiţie în Generali, care ar putea fi parte a unui acord cu Allianz, cea mai mare companie de asigurări din Europa. Conform acordului, Allianz ar putea prelua unele active de la rivala sa italiană în timp ce Intesa va achiziţiona o participaţie de 5 – 6 miliarde de euro pentru a proteja interesele Generali.

Reprezentanţii Intesa Sanpaolo şi ai Allianz nu au comentat informaţia.

Intesa Sanpaolo SpA şi Allianz au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...