Introducerea noilor reglementări ar fi întărit rezultatele bune obţinute de Raiffeisen la testele de stres

Raiffeisen Zentralbank (RZB), care a trecut testele de stres derulate de BCE, ar fi apărut mai bine capitalizată dacă ar fi fost incluse în teste fondurile obţinute în acest an şi noul regim al capitalului, a anunţat luni grupul bancar austriac, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 15:10
Introducerea noilor reglementări ar fi întărit rezultatele bune obţinute de Raiffeisen la testele de stres

Conform noul regim al capitalului, RZB – nelistată la bursă – ar fi putut considera ca fiind capital orice tip de capital ar fi avut în plus faţă de cerinţe divizia sa din Europa emergentă – Raiffeisen Bank International (RBI).

RZB a explicat impactul introducerii noilor reglementări în timpul unei conferinţe după publicarea testelor de stres pe care grupul bancar austriac le-a trecut cu uşurinţă.

Luni la prânz, acţiunile RBI înregistrau la bursa de la Viena un avans de 1,7%, la 17,28 euro.

Dar noul regim al capitalului va însemna de asemenea şi o separare mai strictă a RZB şi RBI astfel încât Johann Strobl nu va mai putea conduce departamentele de risc la ambele instituţii şi va rămâne şef doar la Raiffeisen Bank International, a anunţat acesta la conferinţă.

Testele de stres nu au inclus noul regim al capitalului nici la măsurarea modului în care se va descurca RZB cu noile reglementări Basel III, care vor fi aplicate deplin din 20123.

Dacă noile reglementări şi emisiunea de acţiuni a RBI ar fi fost incluse în testele de stres, atunci capitalul core Tier 1 în cazul unui scenariu advers al RZB ar fi fost majorat cu patru puncte procentuale, la 7,9%. În ianuarie, RBI şi-a majorat capitalul cu aproximativ 3,8 miliarde de dolari, pentru a-şi întări bilanţul şi a achita ajutorul de stat.

Directorul general al Raiffeisen Bank International, Karl Sevelda, a reafirmat luni că RBI se aşteaptă în 2014 la pierderi de până la 500 milioane de euro (634 milioane de dolari), parţial din cauza situaţiei dificile din Ucraina şi Ungaria şi este puţin probabil ca în aceste condiţii RBI să plătească dividende.

RBI şi-a menţinut estimarea pentru provizioane de risc de 1,5-1,7 miliarde de euro anul acesta. În trimestrul trei din 2014 RBI va face un provizion de 250 milioane de euro pentru a acoperi aşteptatele costuri ale legislaţiei adoptate recent în Ungaria. Până acum provizioanele pentru noile reglementări din Ungaria s-au ridicat la 272 milioane de euro, uşor peste cei 240 milioane de euro estimaţi anterior de bancă, a anunţat şeful băncii austriece.

Noua legislaţie din Ungaria care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit va costa băncile care operează aici sute de milioane de euro anul acesta, avertizează analiştii. Potrivit unor estimări preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul bancar se vor ridica la 600-900 de miliarde de forinţi (2-3 miliarde de euro). Profiturile creditorilor sunt afectate şi de taxa pe bănci din Ungaria, cea mai ridicată din Europa.

Directorul general al Raiffeisen Bank International a reafirmat că sancţiunile impuse Rusiei de Occident nu au un impact semnificativ asupra afacerii şi Raiffeisen îşi menţine angajamentul la piaţa rusă, chiar dacă deprecierea rublei a afectat capitalul băncii.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...