„Invazia maşinilor electrice” – Aproape jumătate dintre autoturismele nou înmatriculate în UE sunt electrificate – ACEA

Vânzările de vehicule electrificate în Uniunea Europeană au fost aproape la jumătate din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi în blocul comunitar, în primele 11 luni din 2023, şi deja în noiembrie au depăşit pragul de 50%, arată datele publicate miercuri de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 20 dec. 2023, 12:10

Vehiculele electrificate, fie modele complet electrice, fie hibride plug-in sau complet hibride, au reprezentat 47,6% din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi în UE, în perioada ianuarie-noiembrie 2023, în creştere de la un nivel de 43% în primele 11 luni din 2022. Înmatriculările de autoturisme noi în UE au crescut cu 15,7% în primele 11 luni din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, la 9,68 milioane de unităţi, scrie Agerpres.

Datele ACEA arată că înmatriculările de autoturisme noi în Europa (UE plus Marea Britanie şi ţările EFTA) au crescut cu 6% în noiembrie, comparativ cu perioada similară din 2022, a 16-a lună de creştere consecutivă, în urma îmbunătăţirii cererii pentru vehicule electrice, în timp ce România a raportat un avans de 0,5%.

Datele statistice sunt valabile pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Marea Britanie şi ţările din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Un număr de 1,075 milioane de autoturisme au fost înmatriculate în noiembrie în Europa, comparativ cu 1,014 milioane de unităţi în perioada similară din 2022. Vânzările de vehicule alimentate pe baterii au urcat cu 4,9%, cele pe benzină cu 4,4%, în timp ce livrările de vehicule alimentate pe motorină au scăzut cu 10,7%.

În noiembrie, piaţa auto din România a înregistrat o creştere cu 0,5%, fiind înmatriculate 11.134 de autoturisme, faţă de 11.074 de vehicule în perioada similară din 2022. Vânzările de vehicule alimentate pe baterii au urcat cu 41,7%, în timp ce livrările de maşini alimentate pe benzină şi motorină au scăzut cu 12,4% şi, respectiv, cu 16,8%.

Principele pieţe europene au raportat creşteri semnificative în noiembrie: Italia (16,2%), Franţa (14%), Marea Britanie (9,5%), Spania (7%), cu excepţia Germaniei, care a înregistrat un declin de 5,7%, arată datele ACEA.

În sectorul auto european sunt 12,9 milioane de angajaţi, iar 8,3% din totalul locurilor de muncă din industria UE sunt în sectorul auto.

Înmatriculările de autoturisme noi în Europa au crescut cu 15,6% în primele 11 luni din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, fiind înmatriculate 11,799 milioane de unităţi.

Primele cinci pieţe europene au raportat creşteri semnificative în perioada ianuarie-noiembrie 2023: Italia (20%), Marea Britanie (18,6%), Spania (17,3%), Franţa (16,2%) şi Germania (11,4%), arată datele ACEA.

În primele 11 luni din 2023, piaţa auto din România a înregistrat o creştere cu 14%, fiind înmatriculate 133.238 autoturisme, faţă de 116.891 vehicule în perioada similară din 2022. Vânzările de vehicule alimentate pe baterii au urcat cu 50,5%, în timp ce livrările de maşini alimentate pe benzină şi motorină au scăzut cu 3,3% şi, respectiv, cu 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața de profil, de la autorități la companiile private care exploatează......
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei anunță că este posibilă ridicarea restricțiilor pentru exporturile de benzină
Ministrul rus al Energiei, Sergei Tsivilev, a declarat miercuri că instituţia crede că este posibilă ridicarea restricţiilor ...