Invazia NEPI: cumpără terenuri pentru malluri în toată ţara

Fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) a anunţat luna trecută că se va extinde în Serbia, Ungaria, Slovenia şi Bulgaria, însă piaţa românească va rămâne principala ţintă, cu investiţii programate de 500 milioane euro până în 2016.
Andrada Ghira - joi, 25 apr. 2013, 08:14
Invazia NEPI: cumpără terenuri pentru malluri în toată ţara

Fondul de investiţii sud-african NEPI a anunţat intenţia de preluare a parcului de retail Severin Shopping Center, dar şi a unui lot de teren aflat în apropiere, cu o suprafaţă de 2,3 hectare. Belrom a acceptat oferta NEPI, care este condiţionată de redactarea documentelor de tranzacţie, rezultatele procesului de due dilligence şi alte aprobări, se arată într-un comunicat remis BVB.

Severin Shopping Center are o suprafaţă totală închiriabilă de 16.000 mp. NEPI vrea să extindă centrul comercial şi să introducă chiriaşi de talie internaţională.

Totodată, NEPI a asigurat achiziţionarea mai multor loturi de teren învecinate de aproape 4 hectare la Târgu Jiu, unde vrea să dezvolte un centru comercial ancoral de chiriaşi de talie internaţională.

NEPI cumpără datoriile unui mall din Sibiu

În plus, se pare că şi Sibiul este pe harta investitorilor, acolo unde singurul centru comercial este Shopping City Sibiu, deţinut de fondul de investiţii AREOF. „NEPI a hotărât să achiziţioneze drepturile ce decurg din contractele de finanţare, pentru o parte din împrumutul neachitat în legătură cu un centru comercial în Sibiu, Romania (“achiziţionarea datoriei din Sibiu”). După finalizarea achiziţionării datoriei din Sibiu, NEPI intenţionează să înceapă negocierile cu ceilalţi finananţori bancari şi cu proprietarii, astfel încât să recapitalizeze şi să restructureze societăţile care deţin proprietatea, astfel încât nivelul datoriei să fie redus la un nivel sustenabil, şi să existe resursele disponibile pentru a renova şi reconfigura centrul, pentru a spori dominanta regională a centrului comercial şi de divertisment”, se mai arată în anunţul remis BVB.

Strip-malluri la Sighişoara şi Vaslui

După ce anul trecut a cumpărat două terenuri în Alexandria şi Sfântu Gheorge, în apropierea supermarketurilor Kaufland existente în oraşele respective, NEPI aplică aceeaşi strategie şi pentru oraşele Sighişoara şi Vaslui, unde va dezvolta strip-malluri cu suprafeţe închiriabile cuprinse între 2.300 şi 2.800 mp.

CITEŞTE ŞI NEPI: Ne extindem în regiune. România rămâne principala ţintă – 500 mil. euro până în 2016

Prima achiziţie în străinătate

Luna aceasta, preşedintele executiv al NEPI, Martin Slabbert, anunţa că fondul va face şi prima investiţie în afara României. În acest sens, investitorul a înaintat o ofertă neangajaţă de achiziţionare a Aupark Shopping Centre din Zilina, Slovacia. Proprietarul mallului a acceptat oferta, iar finalizarea posibilei tranzacţii este preconizată pentru sfîrşitul acestui an. 

Căutarea de oportunităţi continuă

„NEPI continuă să exploreze şi să dea curs noilor oportunităţi de achiziţie şi dezvoltare din Romania şi din regiune. Printre acestea sunt incluse achizitionarea unui teren pentru o dezvoltare în Timişoara şi achiziţionarea unui centru comercial cu potential de extindere în Romania, precum şi achiziţionarea de drepturi în legatura cu un centru comercial din Budapesta, Ungaria”, se mai arată în anunţul NEPI.

Alte investiţii în malluri 

Braşov Shopping City
În 2012, NEPI a finalizat achiziţia şi leaseback-ul unei construcţii de retail (incluzând un teren adiţional) de la Mobexpert. Proprietăţile achiziţionate sunt adiacente strip mall-ului dezvoltat de grup în 2011 şi hipermarketului Carrefourd în Braşov. Achiziţia s-a făcut cu intenţia de a combina şi dezvolta proprietăţile într-un centru regional. Iniţial, NEPI şi Carrefour doreau să dezvolte la Braşov până la 57.000 mp de suprafaţă închiriabilă, dar apoi au decis să mărească suprafaţa planificată a mallului. În acest scop, se poartă negocieri pentru achiziţia unui teren de 7.000 mp adiacent proprietăţilor NEPI. Mallul regional extins va avea aproximativ 65.000 mp suprafaţă închiriabilă şi va fi integrat cu 13.200 mp de retail aflaţi în vecinătate. Finalizarea proiectului este planificată pentru 2014.

Galaţi Shopping City
În luna noiembrie a anului trecut, NEPI anunţa achiziţia unui teren de 12.700 mp la Galaţi. „Grupul a achiziţionat ternul pentru a dezvolta un centru de retail anorat de un hipermarket şi mai multe branduri internaţioanle. Datorită cererii puternice din partea chiriaşilor, grupul inteţionează să dezvolte un centru comercial în această locatie. Procesul de obţinere a autorizaţiilor decurge conform planului. Lucrările de construcţie ale primei faze, de aproximativ 30.000 mp vor începe după obţinerea autorizaţiei de construcţie”, se arată în raportul financiar din luna februarie a acestui an.

Vulcan Value Centre
NEPI a intrat anul trecut în parteneriat cu cei de la Benevo pentru dezvoltarea fostei platforme Vulcanul. Aici va fi dezvoltat un centru comercial cu o suprafaţă de 25.500 mp, ancorat de un hipermarket şi mai multe branduri internaţioanle. Primii chiriaşi sunt Carrefour şi KFC. Raportul NEPI indică faptul că discuţiile cu mai mulţi retaileri internaţionali pentru închirierea de spaţii comerciale decurg bine. Totuşi, Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat în decembrie 2012, mai târziu decât a fost anticipat. Organizarea pe şantier a început, iar lucrările vor fi demarate atunci când va fi obţinutăa utorizaţia de consturire. Dacă nu vor exista întârzieri din cauza procesului de autorizare, proiectul va fi inaugurat la sfârşitul acestui an.

CITEŞTE ŞI  Marele plan de investiţii al sud-africanilor de la NEPI pentru 2013: 9 proiecte imobiliare

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...