Investitorii au retras fonduri record de la Pimco, după plecarea lui Bill Gross

Pimco, divizia de investiţii a Allianz, a anunţat că investitorii au retras fonduri record în valoare de 23,5 miliarde de dolari, după ce demisia şocantă a fondatorului Pimco, Bill Gross, a dus la scăderea accentuată a acţiunilor Allianz la bursă, transmite BBC.
Economica.net - joi, 02 oct. 2014, 09:20
Investitorii au retras fonduri record de la Pimco, după plecarea lui Bill Gross

Răscumpărările au venit de la fondul de obligaţiuni Total Return al Pimco, care este cel mai mare din lume, scrie Agerpres.

Pimco a încercat să dea asigurări investitorilor că pot fi acoperite retragerile de fonduri. Rivalele Vanguard şi DoubleLine Funds au beneficiat de problemele cu care se confruntă Pimco, care deţine active imense, mai ales bonduri de Trezorerie SUA şi titluri de valoare garantate cu ipoteci (MBS).

De 17 luni, Pimco este afectată de ieşirile de fonduri, după ce Rezerva Federală a SUA a anunţat că va încheia programul de stimulare a economiei iar autorităţile financiare au înăsprit reglementările. De asemenea, Autoritatea bursieră americană (SEC) a anunţat săptămâna trecută că va investiga activitatea Pimco pentru a vedea dacă au fost majorate artificial profiturile.

Acţiunile Allianz au înregistrat un declin semnificativ la bursă săptămâna trecută, după demisia lui Bill Gross, investitorii fiind îngrijoraţi că va urma o perioadă de ieşiri masive de fonduri de la Pimco, de până la 225 miliarde de euro.

Pimco a anunţat, săptămâna trecută, că fondatorul şi directorul său de investiţii, Bill Gross, a decis să demisioneze din funcţie urmând să lucreze pentru rivalul Janus Capital Group. Plecarea lui Gross vine la doar opt luni după ce presupusul său succesor la conducerea Pimco, Mohamed El-Erian, a demisionat din cauza unor dispute cu Gross, sporind temerile privind modul în care Allianz a supravegheat divizia sa de investiţii.

Demisia surprinzătoare a unei figuri importante de pe piaţa mondială a obligaţiunilor vine la câteva zile după ce Autoritatea bursieră americană (SEC) a început să investigheze modul în care Pimco îşi evaluează deţinerile de obligaţiuni deoarece acesta ar putea să stimuleze artificial randamentele.

În vârstă de 70 de ani, Bill Gross a fost cel care a fondat Pimco în 1971 şi în decurs de 43 de ani l-a transformat în cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume. Prezent în 12 ţări şi cu un personal de 2.500 de angajaţi, Pimco gestionează active în valoare de aproape 2.000 de miliarde de dolari.

Allianz SE, cel mai mare asigurator european, este prezent şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Program Fidelis – Statul împrumută 1,44 miliarde lei de la populaţie
Ministerul Finanţelor a listat luni patru noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în valoare totală de peste 1,44 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucureşti (BVB)....
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
Regulamentul pentru stocarea gazelor a fost adoptat de Consiliul UE
La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisie, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care ...
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie ...
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...