Investitorii au suprasubscris cu 21% oferta de răscumpărare a acţiunilor FP

La ora 13,00 investitorii au suprasubscris aproape 729,5 milioane de acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP) cu peste 21% mai multe decât cele cerute prin oferta de cumpărare, lansată marţi. Fondul Proprietatea (FP) vrea să răscumpăre un pachet de 4,35% din titluri.
Economica.net - mie, 16 oct. 2013, 09:44
Investitorii au suprasubscris cu 21% oferta de răscumpărare a acţiunilor FP

La ora 11, oferta trecuse pe suprasubscriere, doar din trei ordine fiind depăşit cu 5% volumul de acţiuni pe care FP îl vizează în această operaţiune.

Oferta a început marţi, iar până miercuri la ora 11:00 au fost plasate 142 de ordine pentru 710 milioane de acţiuni, reprezentând 5,15% din toate titlurile Fondului, cumulat potrivit datelor din sistemul Bursei.

Cele mai mari ordine au fost plasate pentru pachete reprezentând 0,91% din acţiunile FP, 1,36% din titluri şi, respectiv, 2,31% din acţiuni.

Oferta prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni a început marţi şi compania este dispusă să plătească 600 milioane lei (134,8 milioane euro) pentru acest pachet, oferind un preţ de 1 leu/titlu.

Preţul propus este egal cu valoarea nominală a acţiunilor şi, totodată, cu aproape 28% peste preţul titlurilor FP de pe piaţa principală a Bursei, de 0,782 lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au crescut joi, săptămâna trecută, cu 8%, după aprobarea ASF pentru programul de răscumpărare, şi au ajuns aproape de 0,8 lei, pentru ca la finalul acelei zile să fie pe plus cu 5%. Pragul de 0,8 lei/acţiune a fost depăşit în prima jumătate de oră a şedinţei de vineri, când preţul a urcat cu aproape 4,2% şi a atins un nou record istoric, de 0,8095 lei.

Ulterior, preţul a scăzut uşor, iar după prima oră a şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile FP erau cotate la 0,782 lei.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă încă de joi. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare ale cărei rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

Oferta urmează să se închidă pe 4 noiembrie, însă administratorul Fondului Proprietatea, compania Franklin Templeton, a solicitat ASF prelungirea operaţiunii până pe 14 noiembrie.

La oferta de răscumpărare pot subscrie toţi acţionarii, iar la final administratorul FP va stabili câte acţiuni vor fi cumpărate de la fiecare investitor în funcţie de un indice rezultat din împărţirea numărului de acţiuni din ofertă la numărul de titluri pentru care au fost plasate ordine de vânzare.

Dacă oferta va fi suprasubscrisă semnificativ investitorii ar putea să vândă în această operaţiune doar o mică parte din acţiunile pentru care au pus ordine.

Oferta face parte din programul de răscumpărare lansat în luna aprilie de Fondul Proprietatea şi care vizează preluarea a maxim 8% din propriile acţiuni. Prin acest program Fondul a preluat deja 2,34% din acţiuni, pentru care a plătit 213,1 milioane lei (48,3 milioane euro). În prezent, Fondul deţine 4,08% din propriile acţiuni, pachet dobândit prin programele de răscumpărare derulate în 2011 şi în acest an.

Operaţiunea este intermediată de BCR şi casa cehă de brokeraj Wood&Company Financial Services.

La finalul ofertei de cumpărare, FP va deţine 8,43% din propriile acţiuni. Titlurile răscumpărate urmează să fie anulate, iar capitalul social să fie redus cu valoarea respectivă.

La sfârşitul lunii septembrie, investitorii instituţionali străini deţineau 57,06% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA, cu o deţinere de puţin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87%. City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
CNCAV: Aproape 100.000 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 99.376 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost administrate în ultimele 24 ...
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Ajutor european pentru România în lupta cu pandemia. Austria și Franța vor trimite echipamente sanitare și medicamente
Uniunea Europeană a răspuns cererii de asistență a României pentru a trata numărul mare de pacienți afectați de COVID-19, ...
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor fi favorabile
XTB: Bitcoin ar putea ajunge la aproape 100.000 de dolari până la sfârșitul anului, dacă reglementările din SUA vor ...
Bitcoin a marcat un nou maxim istoric, pe măsură ce investitorii au primit cu brațele deschise lansarea cu succes a primului ...