1EUR = 4.7249 RON | Bucureşti 30 º

News

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni Fondul Proprietatea în august

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) în luna august, majorându-şi participaţia cu 0,39 puncte procentuale, la 56,9%, fiind a doua lună consecutiv când aceştia au fost cumpărători neţi.

06 sep, 2013 | Mediafax

În lunile mai şi iunie, investitorii instituţionali străini şi-au redus expunerile şi au retras o parte din banii plasaţi pe pieţele emergente, anticipând că Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA, participaţiile deţinute coborând cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni.

La finele lunii august, Fondul Proprietatea avea 8.020 de acţionari, faţă de 8.195 în luna iulie.

În luna august, principalii vânzători de acţiuni Fondul Proprietatea au fost tot investitori instituţionali înregistraţi în România şi persoane fizice române, participaţiile acestora coborând cu 0,44 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,43 puncte procentuale, potrivit statisticilor transmise de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finele lunii august, investitorii instituţionali înregistraţi în România deţineau 8,43% din titlurile Fondului, faţă de8,87% în luna iulie.

În acelaşi timp, participaţia acţionarilor persoane fizice români a scăzut de la 22,87% la 22,44%.

Pachetele deţinute de acţionarii persoane fizice străine au coborât de asemenea uşor, de la 5,83% la 5,79%.

Compania de administrare a investiţiilor City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), a anunţat spre finalul lunii august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul şedinţei, acţiunile FP au fost cotate la 0,6775 lei, cu 0,37% sub cotaţia de joi. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 9,33 miliarde lei (2,09 miliarde euro).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO