1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Companii

Ioan Niculae: Cine vrea să mă falimenteze şi să-mi ia fabricile? N-am făcut nimic rău. România are nevoie de azotaţii mei

Omul de afaceri acuză interese oculte care doresc să-l falimenteze şi să-i ia fabricile

02 feb, 2015 | ECONOMICA.net

Azi, DIICOT a cerut începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu a foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu în dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae”.

Principalul suspect, Ioan Niculae, spune că nu-i este teamă de procurorii DIICOT pentru că nu a făcut nimic rău. Însă, spune el, ar fi vizat de personaje şi interese oculte care ar vrea să-i ia cele şase fabrici de îngrăşăminte agricole.

„Nu am făcut nimic rău, am făcut numai bine. Prevederea prin care Romgaz a acordat o reducere la preţul gazului vândut către InterAgro a fost o lege de care au beneficiat toate firmele ce activează în domeniu. Am văzut şi eu, cu stupoare, la televizor cum Elena Udrea a spus clar cum că SRI sau persoane din SRI ar fi pus presiune pe Alina Bica în dosarul Romgaz. Eu pe acest general Coldea nu îl ştiu, nu l-am întâlnit vreodată. Dar, mă întreb şi eu, toate aceste acţiuni împotriva mea, cu dobânzi şi penalităţi uriaşe percepute de Romgaz pentru gazele livrate, cu speriatul băncilor ca să-mi taie accesul la creditare, cu presiune pe procurori, nu cumva sunt ca să-mi ia combinatele, eventual în stare de faliment?”, arată Niculae.

Potrivit acestuia, Romgaz a pus dobânzi şi penalităţi de 100% la datoria curentă pe care InterAgro o avea la compania de stat în 2009. Astfel, spune Niculae, din 50 de milioane de dolari datoraţi iniţial s-a ajuns la 150 de milioane de dolari în 2012. „Am plătit cel mai scump preţ al gazului din toată lumea. Cu toate acestea, am achitat până la ultimul cent toată datoria principală, au mai rămas doar dobânzile şi penalităţile”

Omul de afaceri mai spune că, tot la presiunea unor interese oculte, o bancă a fost „sfătuită” de BNR să nu-i dea un credit abscolut necesar pentru finanţarea activităţilor curente.

„Eu am 10.000 de angajaţi în fabricile mele, România are nevoie de 2 milioane de tone anual de azotaţi pentru agricultură, ce ar însemna ca eu să fiu împins în faliment?”, mai spune al doilea cel mai bogat român, cu o avere de 1,2 miliarde de euro.

Dosarul „Gaze ieftine pentru Ioan Niculae” se referă la mai multe ordine de miniştri şi memorandumuri date de foştii miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu prin care grupul InterAgro al miliardarului Ioan Niculae ar fi beneficiat , între 2006 şi 2010, de gaze la preţ preferenţial care ar fi produs prejudicii de circa 120 de milioane de dolari societăţii de stat Romgaz şi bugetului de stat. În plus, acest discount ar fi pus în pericol securitatea energetică a României. În dosar sunt peste 40 de suspecţi care pot fi acuzaţi de constituirea de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Ioan Niculae are şase combinate chimice, din care trei au fost băgate chiar de el în insolvenţă  ca să se protejeze de Fisc,  şi deţine 55.000 de hectare de teren agricol. Mai are afaceri în energie, turism, imobiliare, fotbal şi transporturi aeriene.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO