Iohannis a promulgat decizia pentru sistemul de resurse proprii ale UE (EURATOM)

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a promulgat, vineri, legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, care face posibilă alocarea fondurilor de redresare şi rezilienţă tuturor ţărilor din Uniune.
AGERPRES - vin, 28 mai 2021, 14:11
Iohannis a promulgat decizia pentru sistemul de resurse proprii ale UE (EURATOM)

„Am promulgat astăzi legea privind ratificarea deciziei referitoare la resursele proprii ale Uniunii Europene, proiect care a fost adoptat de plenul reunit al Parlamentului, printr-un vot responsabil al majorităţii partidelor parlamentare cu o majoritate de două treimi. Ratificarea acestei decizii este foarte importantă, pentru că face posibilă alocarea fondurilor de redresare şi rezilienţă tuturor ţărilor din Uniune, bani care sunt extrem de necesari României”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că pandemia a reprezentat „o criză sanitară fără precedent, dar şi o economie masiv afectată”, şi că această perioadă dificilă a demonstrat „o dată în plus, cât de profunde sunt hibele unui stat lipsit de reforme sănătoase şi de finanţări consistente” în domenii esenţiale, scrie Agerpres.

Potrivit preşedintelui, construirea României post-pandemice nu înseamnă nici pe departe „revenirea la starea de dinainte, ci tocmai un progres semnificativ” spre o nouă etapă.

„România post-pandemică este ţara în care, în sfârşit, se investeşte masiv în infrastructură, se dezvoltă reţeaua de spitale şi se creează centre medicale integrate în zonele rurale şi urbane vulnerabile. România post-pandemică este ţara cu şcoli sigure şi dotate modern, cu laboratoare funcţionale. Vom investi în reţele de şcoli verzi, eficiente energetic, precum şi în dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie şi în învăţământul dual. România post-pandemică este ţara cu administraţie digitalizată, cu companii de stat reformate, cu un sector privat puternic şi bine dezvoltat, cu noi oportunităţi de afaceri. O ţară care protejează mediul, care alocă fonduri semnificative pentru reîmpădurire şi combaterea schimbărilor climatice”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că pentru atingerea acestor obiective este nevoie un plan coerent şi de bani, care pot fi asigurate prin Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful statului a arătat că PNRR are două linii majore de acţiune: investiţii şi reforme.

„Unele nu pot funcţiona fără celelalte pe termen lung, pentru că noi urmărim să stimulăm prosperitatea economică în mod durabil, prin locuri de muncă bine plătite pentru români. 29,2 miliarde de euro prin PNRR şi alte zeci de miliarde de euro sunt disponibile pentru ţara noastră în cadrul financiar 2021 – 2027. Vorbim, aşadar, de foarte mulţi bani aflaţi la dispoziţia României, circa 80 de miliarde de euro”, a spus el.

Iohannis a menţionat că aceste sume sunt relevante doar dacă se materializează cu adevărat în proiecte de investiţii şi reforme.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind ratificarea deciziei EURATOM. S-au înregistrat 378 de voturi „pentru”, două voturi împotrivă şi trei abţineri.

Obiectul de reglementare al proiectului de lege îl reprezintă ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles.

Noua decizie privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene (2020/2053) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi se va aplica numai după ratificarea sa de către toate statele membre. Prevederile sale sunt direct aplicabile statelor membre, fără a mai fi necesară transpunerea lor în legislaţia naţională.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...